Det har gått 30 år sedan EU:s inre marknad tog form och det blev fri rörlighet för varor, tjänster, kapital och arbetskraft mellan medlemsländerna – en händelse som uppmärksammats på olika sätt under Sveriges ordförandehalvår i Europeiska Unionen.
Det finns många skäl att fira. Mer än 440 miljoner EU-medborgarna kan nyttja fördelarna varje dag. Det har blivit lättare att leva, studera och arbeta i en annan medlemsstat.
Tack vare att det finns gemensamma sociala bestämmelser kan miljontals européer fortsätta att utnyttja sin rätt till pension och sjukvård även när de bor i annat EU-land. Avskaffandet av roamingavgifter gör det lättare att hålla kontakt med vänner och anhöriga när vi reser i EU.
Vinsterna för jobb och företagande är tydliga. Det är en språngbräda för 23 miljoner företag i EU att kunna erbjuda sina produkter till en marknad som består av massor av människor i 27 europeiska länder.
"Den inre marknaden har betydande ekonomiska fördelar genom att på lång sikt ge EU en BNP som är upp till nio procent högre än vad som annars varit fallet", sammanfattar EU-kommissionen.
Men det är angeläget att den ekonomiska tillväxten kommer fler till del.
Vanliga medborgare och löntagare måste alltid känna att de har glädje och nytta av EU-projektet för att det ska vara långsiktigt hållbart.
Till exempel finns en del lärdomar efter finanskrisen 2008-2009.
I vissa delar av Europa slog krisen mycket hårt. Det gav det vind i seglen för populistiska och högernationalistiska partier som vill skrota EU och beskriver det europeiska samarbetet som roten till allt ont.
Därför ligger det i alla EU-vänners intresse att den inre marknaden rymmer även en stark social dimension. Att det finns A-kassa, arbetsmarknadsutbildning, omställningsstudiestöd och liknande insatser när arbetsmarknaden förändras och gamla jobb försvinner. Att det finns EU-regler som skyddar konsumenter och arbetstagare.
Det är också bakgrunden till den sociala pelaren och det sociala toppmötet i Göteborg 2017, som initierades av tidigare statsministern Stefan Löfven (S).
Det är frågor som måste stå i fokus om den inre marknaden ska hålla även 30 år framåt.
EU får inte bli en plats för otyglad kapitalism. Inriktningen måste istället vara att bygga en social marknadsekonomi med starka offentliga trygghetssystem och schyssta villkor för löntagarna.
Ett europeiskt projekt som förknippas med sociala försämringar, otrygghet och växande klyftor kommer aldrig att bli framgångsrikt.