När Tobias Billström (M) tillträdde som utrikesminister deklarerade han frankt att nu var det slut med den feministiska utrikespolitiken.
Han menade att den bara varit en ”etikett” och ”bidragit till en dålig utrikespolitik” (SR P1 morgon 19 oktober).
En som reagerar mot beskrivningen är Margot Wallström (S), Sveriges utrikesminister 2014-2019 och mamma till Sveriges feministiska utrikespolitik.
"Den feministiska utrikespolitiken har aldrig varit identitetspolitik eller en slogan utan innehåll. Redan från början var den praktisk och konkret", betonar hon i ett samtal med NSD:s ledarredaktion.
Wallström uppmanar alla att läsa Utrikesdepartementets redovisning av vad som faktiskt skett under åren med S-styre 2014-2022.
Det handlar om många insatser – både stora och små – för att stärka flickors och kvinnors rättigheter i världen. Tre exempel:
o Tack vare svensk finansiering har tusentals barnmorskor utbildats varje år i bland annat Afghanistan, Myanmar, Sydsudan och Zambia. Det har inneburit att fler kvinnor i världens mest utsatta länder kunnat föda med stöd av utbildad personal.
o Svenskt bistånd har bidragit till att närmare 300 000 afrikanska lärare och lärarstudenter fått utbildning i sex och samlevnad. Det har lett till att miljontals ungdomar fått tillgång till sexualupplysning inklusive hur de skyddar sig mot tidiga och oönskade graviditeter.
o På olika sätt har Sverige varit pådrivande i det internationella samarbetet mot människohandel för sexuell exploatering.
Viktigt är också att flera länder inspirerats av det svenska exemplet. Nederländerna, Spanien, Kanada, Luxemburg, Mexiko, Tyskland, Frankrike och Chile hör till dem som följt i Sveriges fotspår och gett sin utrikes- och biståndspolitik en tydlig feministisk inriktning.
Därför har den tidigare S-regeringen verkligen inte bedrivit en "dålig utrikespolitik". Tvärtom är det en politik som påverkat och gjort skillnad. Fler har insett vikten av att stärka flickors och kvinnors rättigheter.
2017 tilldelades Margot Wallström helt välförtjänt även priset ”Agent of Change Award” som delas ut av FN-organet UN Women.
”Din ledarroll i att främja jämställdhet mellan könen och kvinnors rättigheter genom en feministisk utrikespolitik är en inspirationskälla för kvinnor globalt”, löd motiveringen.
Sannolikt kommer det att dröja innan Tobias Billström får en liknande utmärkelse.
Han lovar visserligen att jämställdheten ska fortsätta att vara ett kärnvärde i svensk utrikespolitik. Men högermannen Billström har mycket kvar att bevisa innan han når upp till Margot Wallström och Ann Lindes viktklass i den internationella politiken.