Män toppar i Norrbotten – kvinnor förlorar 6,3 miljoner

Mitt tålamod med ojämställdhet har börjat tryta rejält. Det är dags för generell arbetstidsförkortning eller delad föräldraförsäkring, skriver NSD:s politiska redaktör Veronica Palm.

Det är tyvärr inte en slump att 9 av de 10 i topp på Norrbottens inkomstliga är män.

Det är tyvärr inte en slump att 9 av de 10 i topp på Norrbottens inkomstliga är män.

Foto: Mostphotos

Ledare2025-02-05 00:01
Detta är en ledare. NSD:s ledarredaktion är socialdemokratisk och bildar opinion för arbetarrörelsens grundvärderingar.

Innehållet i korthet

  • Norrbottens inkomstliga för 2024 visar att män dominerar toppen, vilket belyser ojämställdheten i regionen.
  • Kvinnors genomsnittliga disponibla inkomst är cirka 20% lägre än mäns, vilket resulterar i en livstidsskillnad på 6,3 miljoner kronor.
  • NSD:s politiska redaktör Veronica Palm uppmanar till reformer som generell arbetstidsförkortning eller delad föräldraförsäkring för att motverka ojämställdheten.

I veckan presenterades 2024-års inkomstliga i Norrbotten. Den är inte på något sätt överraskande.

De tio som toppar är Andreas, Johan, Anders, Sven Anders, Robert, Susanna (!), Max Johan, Jörgen, Jonas och Karl Donald.

Pinsamt i ett land som har så högt tonlägen när det gäller jämställdhet.

Att några få män är de rikaste kan jag väl stå ut med, men det här bara är toppen på ett isberg av ojämställdhet.

Kvinnors genomsnittliga disponibla inkomst är ungefär tjugo procent lägre mäns. 

Under ett helt liv blir skillnaden då svindlande 6,3 miljoner kronor. Orättvist eller en slump?

Nej, jag tror inte på slumpen eller någon annan högre makt heller för den delen. Den ekonomiska ojämlikheten mellan män och kvinnor är både tydlig och dessutom lätt att förklara. Det beror framför allt på tre saker.

  • Fler företag ägs av män. De norrbottniska män jag rabblade ovan är exempel på det. De har tjänat sina miljoner på att driva eller sälja företag. Män äger också mer aktier och fastigheter än kvinnor. Kvinnor har ungefär hälften så stora kapitalinkomster som män.
  • Lägre löner i kvinnodominerade yrken. Den svenska arbetsmarknaden är tydligt könssegregerad. Det betyder att man kan könsdiskriminera utan att bryta mot lagen. En undersköterska tjänar i snitt 29 000 kronor i månaden och en byggnadsarbetare 36 000. En högskoleutbildad bibliotekarie 35 000 kronor i månaden och en ingenjör, med lika lång utbildning, 57 000.
  • Deltid och obetalt arbete. Var femte kvinna arbetar deltid. Många ofrivilligt, alltså för att de inte blir erbjudna full tid. Men även de som frivilligt jobbar deltid säger att de gör det för att de har ett större ansvar för hem och barn eller ett så krävande jobb att de inte orkar jobba heltid.

Så, nej. Det är inte slumpen. Det är patriarkatet – ett djupt rotat maktsystem som värderar kvinnor som grupp lägre än män som grupp. 

Med myrsteg går det åt rätt håll. Men jag är trött på myrsteg. Mitt tålamod har sedan länge börjat tryta. 

Det är dags för reformer som gör skillnad. Exempelvis generell arbetstidsförkortning eller delad föräldraförsäkring. 

Båda de har dessutom fördelen att de skulle ge oss mer tid för varandra. Göra oss lyckligare helt enkelt, inte bara rikare.