Det kommer positiva signaler från Socialdemokraterna i Pajala. Enligt vanligtvis underrättade källor är de lokala partiaktivisterna på väg att samlas på en gemensam valsedel och att forma ett gemensamt kommunalpolitiskt program inför valet 2022.
Det är besked som bådar mycket gott. Splittringen inför förra valet var verkligen inget som gynnade socialdemokratin i Pajala.
Historien talar sitt tydliga språk. Bråken under mandatperioden 2014-2018 skapade djupa sår och mycket bitterhet.
På insändarsidan i NSD 20 januari 2017 – för fem år sedan – gav S-veteranen Henrik Pekkari en lägesbild av stämningen på de lokala partimötena. Han skrev att de präglades av ord som ”hat, hot och bort”.
Enligt Pekkari avbröts talare med kommentarer som kryddades med svordomar och andra fula ord.
Allt slutade med att partiet sprack i två stora bitar inför valet 2018.
∎ Den officiella S-listan, som toppades av Ulrica Hammarström, fick 29,2 procent.
∎ Den andra listan, ”Framtid S”, med Johny Lantto som förstanamn, fick 19,1 procent.
Det innebar att det länge var tveksamt om S skulle kunna behålla ordförandeklubban i kommunstyrelsen.
Till sist lyckades Hammarström och S förhandla fram en maktkonstellation med Kristdemokraterna och Sjukvårdspartiet. Men det var samtidigt tydligt att det var en försvagad socialdemokrati som tog säte i kommunhuset.
Därför har S-distriktet och lokala S-profiler som tidigare kommunalrådet Bengt Niska arbetat hårt under senaste åren för att samla partiet och få tillstånd en försoning.
I en NSD-intervju 16 oktober 2020 påminde Niska om den gamla arbetarrörelseparollen "enade vi stå – söndrade vi falla". Han manade till samtal och dialog mellan de stridande grupperingarna.
Nu tycks denna process ha burit frukt.
28 februari håller Socialdemokraterna i Pajala sitt nomineringsmöte och allt talar för att det blir en samlad S-lista inför höstens val.
Det borde kunna leda till att Socialdemokraterna gör ett betydligt bättre valresultat än 2018 och minskar sitt beroende av andra partier. Ett starkt valresultat på 46 procent (som 2014) ligger inom räckhåll om partiet håller ihop.
Sedan får man också hoppas att det innebär ett annat och bättre lokalt debattklimat än under perioden 2014-2018.
Det ska självfallet vara ett högt till tak och en livaktig diskussion i ett politiskt parti. Men det är inte synonymt med att man tar heder och ära av den som har en annan uppfattning.
Det som Henrik Pekkari vittnade om i NSD 20 januari 2017 är en form av debatt som inte hör hemma i ett anständigt parti.