Alla opinionsundersökningar ska alltid tas med en traktorskopa salt.
Det gäller även den regionala väljarbarometer som NSD, Kuriren, Piteå-Tidningen, SVT och P4 Norrbotten låtit göra inför valen 11 september.
Den säger något om hur de politiska vindarna blåser just nu, mindre än två veckor före valdagen. Men det går inte att sätta likhetstecken mellan en opinionsmätning och valresultaten.
Några tendenser är emellertid tydliga. Till exempel tyder mycket på att det kan bli ett maktskifte i Region Norrbotten.
Sjukvårdspartiet, som håller i ordförandeklubban i regionstyrelsen, minskar kraftigt jämfört med valet 2018. Partiet backar med nästan 22 procentenheter – från ett valresultat på 34,6 procent 2018 till 13 procent i Kantar/Sifos undersökning. Uppenbarligen finns ett stort folkligt missnöje med hur Kenneth Backgård och hans parti hanterat sjukvårds- och tandvårdspolitiken under de senaste fyra åren.
Stora väljarströmmar går istället till Socialdemokraterna och Vänsterpartiet, som får 38 respektive 12 procent i väljarbarometern – en klar uppgång jämfört med regionvalet 2018. Det lutar mot att de två partierna tillsammans kan få egen majoritet i regionfullmäktige.
När det gäller riksdagsvalet i Norrbotten noterar Sverigedemokraterna en uppgång. Enligt Kantar/Sifo stöds partiet numera av 19 procent av de norrbottniska väljarna, vilket betyder att SD är det klart största högerpartiet i länet. Moderaterna får 13 procent i mätningen.
Norrbotten förblir dock ändå ett mycket rött län och ett starkt socialdemokratiskt fäste. 40 procent av de tillfrågade ger sin röst till Arbetarepartiet Socialdemokraterna, vilket är klart över S-siffrorna i de nationella opinionsmätningarna.
Det som brukar beskrivas som statsminister Magdalena Anderssons regeringsunderlag (S, C, MP och V) har tillsammans 59 procent i Norrbotten.
Högeralliansen (M, SD, KD och L) får 40 procent av norrbottningarnas röster, enligt Kantar/Sifo.
Med detta sagt: Kantar/Sifos undersökning ger bara en hint om det politiska läget i Norrbotten. Den är inget valfacit. Därför bör alla – ledarskribenter, statsvetare, partiaktivister med flera – akta sig för att dra några tvärsäkra slutsatser.
Vi vet att en stor grupp väljare bestämmer sig sent. Enligt SVT:s stora vallokalsundersökning, Valu, var det hela 37 procent (!) av väljarna som bestämde sitt partival sista veckan före valet 2018.
Det kan fortfarande bli stora skiftningar mellan partierna under valrörelsens slutskede.
I vanlig ordning väntar en spännande och oviss valvaka efter att vallokalerna stängt 11 september och tills alla röster blivit räknade.