Kommunfullmäktigevalet i Älvsbyn 2022 blev en rejäl missräkning för Socialdemokraterna. S blev visserligen klart största parti med 38,3 procent av rösterna, vilket innebar att det fick 12 av de sammanlagt 31 mandaten i kommunfullmäktige.
Men efter valet bestämde sig en ny politisk kartell bestående av Moderaterna, Sverigedemokraterna, Kristdemokraterna och Liberalerna – understödd av de lokala centerpartisterna – för att bilda gemensam front mot S.
Det innebar att Socialdemokraterna petades från makten i Älvsbyn för första gången på över 100 år. Johan Dahlqvist (M), som bara varit politiskt aktiv i två år, blev nytt kommunalråd.
Frågan är emellertid hur lyckat det nya styret kommer att bli.
Det är en sak att enas om att man är emot Socialdemokraterna. Men det är något helt annat att formulera en egen politik som håller ihop.
"Jag tycker att det gungar redan innan de ens har börjat", konstaterade även Anna Lundberg, Socialdemokraternas toppnamn, i P4 Norrbotten 10 november 2022. Hon pekar på att Moderaterna och Centerpartiet ger olika besked om vad som är inriktningen.
Efter bara ett halvår börjar det också knaka i fogarna i den nya maktkonstellationen. I Piteå-Tidningen 29 maj rapporteras att två av Moderaternas företrädare nu bestämt sig för att lämna partiet.
"Det finns en problematik i partiet. Före valet var det laget före jaget. Efter valet blev det jaget före laget", säger Ulrika Hamsch, som var tredjenamn på fullmäktigelistan 2022, till PT.
Vidare anser hon att Moderaterna i Älvsbyn inte är ett parti för kvinnor.
"Det låter hårt att säga, men det är utifrån det jag har klivit av. Det är alldeles för mansstarkt, men när jag har lyft det har jag fått svaret att vi inte behöver prata kön. Men om männen inte vill prata om jämställdhet är det som att förflytta sig 100 år tillbaka", säger Hamsch.
Avhoppen påverkar inte majoritetsförhållandena i Älvsbyn. Men det krävs inte mycket för att det ska tippa över till Socialdemokraternas fördel. Tillsammans har Socialdemokraterna och Vänsterpartiet 14 mandat, vilket betyder att det bara behövs ytterligare två mandat för att bilda en annan majoritet.
Det vore också konstigt om en och annan lokal centerpartist inte känner sig bekväm med att stödja en maktkonstellation där Sverigedemokraterna ingår. Både tidigare partiledaren Annie Lööf och nuvarande partiledaren Muharrem Demirok har ju markerat tydligt mot Sverigedemokraterna och en högervridning av politiken. Istället har de betonat vikten av samarbete i "den breda mitten".
Därför framstår inte Centerpartiets stöd till högerkartellen som självklart. Det känns som att det kan bli en skakig färd för det nya styret i Älvsbyn.