Det handlar om mer än en brand

Polarbröd har skapat lokal framtidstro.

Det finns en massa goda krafter och samhälleliga aktörer som borde kunna bidra till en återuppbyggnad och till att hjälpa Polarbröd genom den akuta krisen.

Det finns en massa goda krafter och samhälleliga aktörer som borde kunna bidra till en återuppbyggnad och till att hjälpa Polarbröd genom den akuta krisen.

Foto: Jens Ökvist

Ledare2020-08-25 08:31
Detta är en ledare. NSD:s ledarredaktion är socialdemokratisk och bildar opinion för arbetarrörelsens grundvärderingar.

Flera statsråd kommenterar den dramatiska branden hos Polarbröd i Älvsbyn.

Näringsminister Ibrahim Baylan har varit i kontakt med Karin Bodin, vd för Polarbrödsgruppen, för att uttrycka sitt och regeringens stöd till bolaget och de anställda.

"Polarbröd är ett betydelsefullt företag för Älvsbyn, det är den största privata arbetsgivaren. De skapar hundratals arbetstillfällen med ett varumärke som är välkänt i hela Sverige", säger Baylan.

Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark har talat med kommunalrådet Tomas Egmark.

"Jag framförde till Tomas att han närsomhelst kan höra av sig. Älvsbyn står inte ensam", säger hon.

Landsbygdsminister Jennie Nilsson konstaterar att "ur ett landsbygdsperspektiv handlar detta om mycket mer än en brand".

"Polarbröd har skapat framtidstro", skriver Nilsson i ett inlägg på Facebook. 

Även från grannkommunerna uttalas solidaritet med Älvsbyn.  

"Så snart släckningsarbetet är över måste vi rikta fokus på att hjälpa företaget att bygga upp fabriken på plats igen", framhåller helt riktigt kommunalrådet Claes Nordmark, Boden.

Det finns dessutom en massa goda krafter och samhälleliga aktörer som borde kunna bidra till en återuppbyggnad och till att hjälpa företaget genom den akuta krisen.

Tillväxtverket, Almi Företagspartner och Norrlandsfonden är exempel på institutioner som borde kunna bistå. 

Det handlar ju verkligen inte heller om att hålla en olönsam verksamhet under armarna eller om någon form av konstgjord andning. I grund och botten är Polarbröd ett sunt och väl fungerande företag. 

Det har produkter som efterfrågas vid frukostborden i hela landet och hyllas för sitt hållbarhetsarbete. Och i Älvsbyn finns kunnande och bageritraditioner sedan flera generationer bakåt i tiden.

Men även en sådan verksamhet kan –  som i det här fallet – drabbas av allvarliga bekymmer och behöva en hjälpande hand för att komma igen.

Polarbröd har en lång och vacker historia. Den började i slutet av 1800-talet när bagargesällen Johan Nilsson reste från Göteborg och mötte sitt livs kärlek i Älvsbyn. Han drog igång orten första bagarstuga.

I årtionden bedrevs verksamheten i liten skala. Men i slutet av 1950-talet började det som vi idag känner som Polarbröd att ta form. 

Familjeföretaget testade nytt, växte och expanderade. Idag är det en stor koncern med 331 medarbetare och en omsättning på 1,2 miljarder kr.

Det vore djupt sorgligt om denna saga tog slut 2020.