"Det gör mig jävligt stolt att vara norrbottning"

Kollektivtrafik är en gemensam uppgift. Precis som Malmbanan och annan infrastruktur måste staten ta ett större ansvar för hela landet, säger Zara Leghissa (S) när NSD:s politiska redaktör Veronica Palm möter henne i riksdagen.

Zara Leghissa har båda fötterna på jorden. Hon är undersköterskan som är tjänstledig från ett demensboende i Boden för att företräda Norrbotten i riksdagen.

Zara Leghissa har båda fötterna på jorden. Hon är undersköterskan som är tjänstledig från ett demensboende i Boden för att företräda Norrbotten i riksdagen.

Foto: Veronica Palm

Ledare2024-08-23 06:00
Detta är en ledare. NSD:s ledarredaktion är socialdemokratisk och bildar opinion för arbetarrörelsens grundvärderingar.

Jag kommer lite tidigt till riksdagen så jag passar på att sitta ner i fiket en stund och skvallra av mig med Annika Strandhäll om sommaren och vad våra döttrar gör nu. Strax innan avsatt tid kommer Bodens egen riksdagsledamot – Zara Leghissa (S).

Jag kramar Annika hejdå och följer med Zara till ett bord längre in. Det är ganska lugnt. Än jobbar de flesta ledamöter på hemmaplan.

Jag hinner knappt fråga Zara hur hon haft det under sommaren innan hon börjar berätta om sina planer för hösten. 

Det märks att hon njutit av att få vara i Norrbotten, men också att hon är sugen på att komma i gång med att förverkliga alla de idéer som hon fått i möten människor som på olika sätt behöver en bättre politik än den regeringen idag levererar.

– Nu börjar skolan, säger hon, och då kommer alltför många barn våndas över att svara på frågan ”Vad har du gjort under sommaren?” Många föräldrar brottas med knapp ekonomi, inte minst ensamstående mammor.

Jo, ojämlikheten syns tydligt i barns uppväxtvillkor, tänker jag. Barn, kvinnor och hur vi kan öka jämlikheten är ju mina favoritämnen, men nu skulle vi prata trafikpolitik. Zara Leghissa är Norrbottens enda ledamoten i riksdagens trafikutskott. 

– Kollektivtrafiken kan bidra till jämlikhet. Det är en del av välfärden, fortsätter Zara som om hon hade kunnat läsa mina tankar. 

Jag nickar och tänker på att Luleå kommun ger gratis busskort till alla barn och ungdomar på sommarlovet. Både välfärd och jämlikhet – bra helt enkelt.

Zara pratar vidare om hur länstrafiken måste bli bättre och om hur man kan blanda olika trafikslag på ett smartare sätt eftersom det aldrig kommer gå att ta bussen fullt ut i Norrbotten.

Jag dras med i hennes entusiasm över ökad turtäthet, bilpooler och elektrifiering. Och inser att jag framför mig har en riktigt bra politiker. 

Zara tar helt naturligt sin utgångspunkt i värderingar om jämlikhet och barns behov när hon griper sig an den uppgift hon är satt att sköta – trafikpolitiken.

Dessutom har hon båda fötterna på jorden, en undersköterska som är tjänstledigt från ett demensboende i Boden för att företräda Norrbotten i riksdagen.

– Staten måste stötta regionerna, säger Zara och för mig tillbaka till vårt samtal. Kollektivtrafik är en gemensam uppgift, fortsätter hon, precis som annan infrastruktur, Malmbanan till exempel. Den måste få en rejäl upprustning och dubbelspår.

Vi pratar vidare om Malmbanan och glider över på Malmfälten, gruvorna och all den tillväxt Norrbotten bidrar med till landet.

Hela tiden återkommer Zara till jämlikhet och villkoren för de som jobbar. 

Hon berättar hur hon fått med sig en kampvilja från gruvarbetarnas strider. Inte minst när hon som företrädare för fackförbundet Kommunal har drivit fram bättre avtal och villkor för medlemmar runt om i länet. 

– Kampen i Malmfälten har varit viktig för arbetarrörelsen i hela Sverige, sammanfattar hon, och det gör mig jävligt stolt som norrbottning.

När vi sagt hejdå och jag går ner mot Gamla stans tunnelbanestation så tänker jag att hon för kampen vidare med den äran. Och det kan norrbottningarna vara jävligt stolta över.