Under tisdagen presenterade Mikael Damberg, Socialdemokraternas ekonomisk-politiska talesperson, sitt partis alternativ till högerregeringens vårbudget.
Att göra en skuggbudget är ungefär som torrsim, det vill säga inte riktigt på allvar. Med tanke på dagens majoritetsförhållanden och starka högerdominans i riksdagen finns ju små utsikter för Socialdemokraterna att få igenom sina förslag.
Men skuggbudgeten är ändå en central del av det parlamentariska arbetet. Oppositionens roll i en demokrati är inte bara att granska och kritisera den sittande regeringen, utan också att erbjuda medborgarna ett hållbart alternativ.
Det är även vad Damberg och Socialdemokraterna gör i sin budgetmotion.
Damberg beskriver S-budgeten som ”stram men progressiv”. Till exempel har Socialdemokraterna betydligt högre ambitioner än högern vad gäller både fördelnings- och välfärdspolitiken.
Bland annat vill partiet satsa på sommarlovsaktiviteter för barn, en tillfällig höjning av studie- och barnbidragen samt ett förstärkt underhållsstöd för ensamstående föräldrar.
"Vår budget riktar stöd till de som behöver mest, och just nu är det barnfamiljer men framförallt de ensamstående mammorna som har det tuffast", säger han till SVT.
Damberg och Socialdemokraterna är dock samtidigt noga med att deras förslag ska vara finansierade. Att de ska rymmas inom en budget där inkomster och utgifter hänger ihop.
Damberg räknar därför med att finansiera insatserna genom en tillfällig skatt på vissa elproducenters övervinster. Den beräknas ge 3,5 miljarder kr.
Han framhåller att det är orimligt att de stora aktörerna på elmarknaden ska kunna fortsätta att göra miljardvinster medan svenska hushåll och företag kämpar för att betala sina räkningar.
Inriktningen är alltså klar. Damberg vill inte ägna sig åt populism och överbudspolitik, vilket är en klok, seriös och ansvarstagande hållning för ett socialdemokratiskt parti och en finansministerkandidat i opposition.
Vi har ju sett hur det gått med högerpartiernas storstilade vallöften om att sänka drivmedelskostnaderna med uppemot 10 kr vid pump. Det bidde inte ens en tummetott, vilket skapat besvikelse bland många väljare och en besvärande svekdebatt för regeringspartierna.
Det är en läxa för hela det politiska systemet och alla partier. Man ska aldrig lova mer än man kan hålla.
Oppositionspartier som lovar guld och gröna skogar till alla kanske kan vinna ett val och en del kortsiktiga framgångar. Men de som vill förbli starka och trovärdiga partier även på längre sikt kan aldrig tänka bort de ekonomiska realiteterna.