Skogen är en resurs

Det finns en del att bita i för de nya ministrarna.

Ungefär 70 procent av Sveriges yta är täckt av skog. Det är en resurs som kan spela en större roll för energiförsörjningen.

Ungefär 70 procent av Sveriges yta är täckt av skog. Det är en resurs som kan spela en större roll för energiförsörjningen.

Foto: Vidar Ruud/TT

Ledare2022-10-05 16:01
Detta är en ledare. NSD:s ledarredaktion är socialdemokratisk och bildar opinion för arbetarrörelsens grundvärderingar.

I förra veckan begärde Ulf Kristersson (M) att få två veckor på sig för att sondera möjligheterna att bilda en regering, vilket han även fick. 

Han ska avge en slutrapport till talmannen onsdag 12 oktober. Det betyder att riksdagen kan välja en ny statsminister 13 oktober och att en skifteskonselj kan genomföras fredag 14 oktober (om allt går som det ska).

Då gäller det även att de nya statsråden snabbt börjar agera och tar initiativ på sina respektive ansvarsområden. Bland annat finns det en del att bita för de blivande närings- och energiministrarna.

Bara ett exempel: Veckan efter det svenska valet tog Europaparlamentet ett beslut som väcker stor oro i den svenska skogsnäringen och bör bekymra alla som vill se en satsning på förnyelsebara energikällor.

En majoritet av Europaparlamentarikerna röstade nämligen för att bioenergi från skoglig biomassa ska begränsas. Parlamentet vill minska möjligheterna att ge ekonomiskt stöd till detta energislag samt sätta ett tak för hur mycket skogsbränslen som får räknas till EU-målen om mer förnybar energi.

Det är ett beslut som framstår som milt uttryckt ogenomtänkt i dagens energikris. 

För både värnet av Europas säkerhetspolitiska intressen och omställningen till ett grönare samhälle borde EU tvärtom gå i täten för en storskalig produktion av biogas och biobränslen inom hela unionen.

Vladimir Putins besinningslösa attack på Ukraina och aggressiva tonläge mot omvärlden visar med all önskvärd tydlighet vikten av att Europa minskar sitt beroende av naturgas och olja från Ryssland. Det handlar om både säkerhetspolitik och omsorg om klimatet.

Därför gäller det att satsa på fossilfria energikällor som sol-, vind-, vatten- och kärnkraft, men också biogas och biobränslen. 

"Hållbar primär biomassa är en central del av det svenska energisystemet och klimatarbetet. Att sluta använda biomassan kommer inte att hjälpa klimatet eller den biologiska mångfalden, och det skulle dessutom kunna minska möjligheterna att sköta skog på ett hållbart sätt", framhåller helt riktigt Mårten Larsson, ansvarig för bioenergifrågor på Skogsindustrierna, i ett pressmeddelande.

De tillträdande ministrarna, vilka de nu än blir, måste omedelbart ta kontakter med sina kollegor i övriga EU-länder och beskriva fördelarna med ett aktivt och hållbart skogsbruk.

Skogen rymmer en enorm energipolitisk potential. Att ta till vara varje del av trädet är dessutom ett ansvarsfullt och klimatvänligt sätt att bedriva skogsbruk.

Det vore oklokt att inte använda denna fantastiska och förnybara resurs i ett mycket allvarligt energi- och säkerhetspolitiskt läge.