Det finns att göra

Marknaden fixar inte allt. Staten måste ta ett ansvar.

Det finns en del att göra för arbetsmarknadsminister Eva Nordmark och Arbetsförmedlingens generaldirektör Maria Mindhammar.

Det finns en del att göra för arbetsmarknadsminister Eva Nordmark och Arbetsförmedlingens generaldirektör Maria Mindhammar.

Foto: Anders Wiklund/TT

Ledare2020-03-18 04:54
Detta är en ledare. NSD:s ledarredaktion är socialdemokratisk och bildar opinion för arbetarrörelsens grundvärderingar.

I spåren efter coronaviruset tvingas regeringen hantera ett antal akuta arbetsmarknadsbekymmer. Besöksnäringen och flygbranschen hör till dem som redan drabbats brutalt.

Parallellt med krisåtgärderna behövs emellertid också mer långsiktiga insatser.

NSD:s ledarsida 10 mars skrev jag om behovet av en modern flyttlasspolitik för att förmå människor att flytta till de jobb som faktiskt finns i norra Sverige.

Kommuner som Jokkmokk, Kalix, Överkalix och Älvsbyn skriker efter arbetskraft.

Fackförbundet Ingenjörerna funderar i liknande banor i en debattartikel i Norrbottens-Kuriren 25 februari. Förbundsordföranden Ulrika Lindstrand och vice distriktsordföranden Daniel Nilsen pekar på att det sker en massa spännande i norra Sverige – saker och ting som kan lägga grunden för en långsiktigt positiv utveckling i regionen.

Dit hör bland annat Hybrits pilotanläggning för fossilfri stålproduktion i Luleå, Northvolts storsatsning på batteritillverkning i Skellefteå, framställningen av bioenergi (som talldiesel vid Sunpines fabrik i Piteå) och det nationella rymddatalabbet som RISE, Luleås tekniska universitet och Rymdstyrelsen håller på att utveckla.

För att allt detta ska kunna växa så krävs emellertid arbetskraft.

"Då måste även regionens ingenjörsföretag kunna vara konkurrenskraftiga för spetskompetens genom attraktiva villkor", skriver helt riktigt Lindstrand och Nilsen.

Allt handlar dock inte bara om lönen och tillvaron på jobbet. Lika viktigt är att det övriga livet fungerar. Att det finns bra bostäder till rimliga kostnader. Skolor för barnen. Vettiga fritidsmiljöer. Kultur. Service och annat.

En annan stor uppgift är att förändra den gamla bilden av norra Sverige som en avfolkningsregion och den traditionella uppfattningen att alla måste söderut för att förverkliga sig själva och sina idéer. 

Här har regionens företrädare en stor arbetsuppgift i att beskriva framtidslandet i norr.

Noterbart är att till och med en relativt stor kommun som Skellefteå (72 589 invånare vid årsskiftet) har svårt att lyfta befolkningsmässigt och locka fler, trots Northvolts jätteinvestering i staden. 

Företaget räknar med att anställa hela 2 500 personer fram till 2023. Men ändå står Skellefteå och stampar befolkningsmässigt.

Att klara kompetensförsörjningen i norr är emellertid inte bara ett ansvar för arbetsgivare och lokalpolitiker. Det ställer även krav på den statliga arbetsmarknadspolitiken.

Marknaden fixar inte allt. På samma sätt som på 1960-talet krävs statliga insatser (flyttbidrag och liknande) för att stimulera människor att flytta dit jobben finns.

Det finns en del att göra för arbetsmarknadsminister Eva Nordmark just nu.