I ett reportage 15 maj beskriver Dagens Nyheter hur utländska säsongsarbetare utnyttjas i de svenska skogarna. I artikeln vittnar skogsarbetare, som jobbar med röjning och plantering, om hur de lurats på lön, tvingats jobba 60-timmarsveckor och hotats av sina arbetsledare.
"Vår chef sa att om vi klagade över något öppet så skulle han se till att vi inte fick jobb någonstans", säger en intervjuad i DN.
"Jag vet inte hur stor del av svensk BNP som kommer av skogen. Men svenskar borde veta att en grundläggande del av branschen bygger på exploatering av arbetskraft", säger annan.
Med rätta är de fackliga organisationerna mycket kritiska.
"Vi anser att det handlar om ren och skär lönedumping", skriver Per-Olof Sjöö, GS Facket, och Tobias Baudin, Kommunal, i Aftonbladet.
De pekar på att det finns nästan 200 000 långtidsarbetslösa i Sverige. Men ändå väljer skogsbolagen att varje år flyga in mellan 4 000 och 5 000 säsongsarbetare från länder som Litauen, Polen, Rumänien och Ukraina.
Motiveringen är att det inte finns tillräckligt med kvalificerad arbetskraft i Sverige. Det är emellertid svårt att tro att det inte finns 5 000 arbetslösa inom Sverige som, efter en kortare yrkesintroduktion och utbildning, skulle klara av att jobba med skogsplantering, röjning och annan skogsvård.
Skogsbolagen hävdar att de följer svenska kollektivavtal. Enligt DN:s genomgång har de flesta också kollektivavtal med GS Facket.
"Problemet är att avtalen och reglerna inte följs", påpekar dock Roger Johansson, ombudsman hos GS Facket.
I ett Facebook-inlägg reagerar även arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S).
"Jag blir heligt förbannad av företag som inte tar sitt ansvar. Ingen ska utnyttjas på svensk arbetsmarknad. Svenska villkor och löner ska gälla för alla som jobbar i Sverige", skriver hon och pekar på regeringens initiativ mot arbetskraftsexploateringen.
Det borde dessutom ligga i branschens eget intresse att göra upp med den här smutsiga byken.
Skogsnäringen själv talar gärna och ofta om skogsbrukets roll för klimatomställningen och de gröna framtidsjobben. En sådan framtidssektor borde rimligen vilja förknippas med schyssta löner och vettiga arbetsvillkor – inte utnyttjande av migranter.
Därför borde skogsarbetsgivarna och GS Facket kunna ta i hand på att det är dags att sätta stopp för lönedumping och oseriösa aktörer.
Det finns all anledning att höja skogsvårdsjobbens status. Röjning och plantering av skog är framtidsinvesteringar på riktigt – och de som jobbar med sådant ska ha anständiga arbetsvillkor.