Det blir ingen revolution

Justitieminister Morgan Johansson rätar ut frågetecknen.

Utredningen om fri hyressättning för nyproducerade lägenheter är en del av Januariavtalet mellan Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Centerpartiet och Liberalerna.

Utredningen om fri hyressättning för nyproducerade lägenheter är en del av Januariavtalet mellan Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Centerpartiet och Liberalerna.

Foto: Tomas Oneborg

Ledare2020-05-05 06:02
Detta är en ledare. NSD:s ledarredaktion är socialdemokratisk och bildar opinion för arbetarrörelsens grundvärderingar.

Nooshi Dadgostar, som med all sannolikhet blir ny partiledare för Vänsterpartiet i höst, tar i så hon nästan spricker när hon kritiserar att regeringen tillsätter en utredning om fri hyressättning i nyproducerade lägenheter.

"Det är ofattbart och absurt att mitt i en nationell kris gå fram med ett förslag om kraftigt höjda hyror", säger hon till Aftonbladet.

Någon måtta på överdrifterna från vänsterhåll får det faktiskt vara.

Först och främst handlar det ju om en utredning som nu ska arbeta under helt år framåt. Något skarpt förslag existerar inte. Därför är det helt omöjligt att säga hur det här kommer att slå. 

Redan idag är det ju dessutom väsentligt högre hyror i nyproduktionen än i det befintliga beståndet. Frågan är därför vad utredningen kommer att leda till i praktiken.

I ett  klargörande Twitterinlägg understryker dessutom justitieminister Morgan Johansson (S) att utredningens uppdrag bara berör en begränsad del av den svenska bostadsmarknaden. Han skriver:

1. Fri hyressättning kommer inte att omfatta nuvarande bestånd. Ingen som idag bor i hyresrätt behöver således vara orolig. Där kommer bruksvärdessystemet och nuvarande förhandlingsordning att fortsätta gälla.

2. Fri hyressättning kommer bara att tillämpas för nya lägenheter som färdigställs efter ikraftträdandet om några år. Nyproduktionen uppgår i dagsläget till cirka en procent av beståndet, d v s en mycket liten andel av antalet hyreslägenheter.

3. Dessutom så gäller fri hyressättning bara för en inledande period. Därefter ska hyran regleras antingen via en bestämd tariff eller via kollektiv förhandling. Det är alltså inte fråga om en övergång till marknadshyror.

4. Också med fri hyressättning så kommer det att finnas ett starkt konsumentskydd för hyresgästen, med besittningsrätt, en förutsägbar hyresutveckling och skydd mot orimliga hyresnivåer.

5. Till följd av Januariavtalet så återinförs det stora statliga investeringsstödet med tre miljarder kronor per år för bostadsbyggande. Det kommer i sig att bidra till att hålla nere hyrorna och öka byggandet.

6. Ja, detta är en kompromiss, men det är en kompromiss vi kan stå för. Utan detta så hade regeringen aldrig fått stöd i riksdagen för den miljardsatsning på bostadsbyggande som vi socialdemokrater drivit så hårt, och som nu verkligen kan göra skillnad.

Man kan måhända förstå att Dadgostar och Vänsterpartiet har ett behov att profilera sig och försöka locka väljare från S. Men Johanssons inlägg visar att det i saknas grund för övertonerna.

I realiteten berörs bara en liten del av lägenhetsbeståndet. Det blir ingen nyliberal revolution på bostadsmarknaden.