Bra betyg för S-politiken

Kommunalråden Claes Nordmark (S), Boden, och Susanne Andersson (S), Kalix, har skäl att sträcka på sig.

Kommunalråden Claes Nordmark, Boden, och Susanne Andersson, Kalix, visar hur den näringspolitiska slipstenen ska dras. Det lokala företagsklimatet rankas högt i mätningarna från SKR (Sveriges kommuner och regioner).

Kommunalråden Claes Nordmark, Boden, och Susanne Andersson, Kalix, visar hur den näringspolitiska slipstenen ska dras. Det lokala företagsklimatet rankas högt i mätningarna från SKR (Sveriges kommuner och regioner).

Foto: Ulrika Vallgårda/Henrik Montgomery, TT

Ledare2023-05-11 06:01
Detta är en ledare. NSD:s ledarredaktion är socialdemokratisk och bildar opinion för arbetarrörelsens grundvärderingar.

SKR (Sveriges kommuner och regioner) har presenterat sitt årliga NKI (nöjdkundhetsindex)

Det ger en bild av hur företagsklimatet ser ut i landets kommuner och är en undersökning som är minst lika intressant som Svenskt Näringslivs årliga kommunranking som brukar få stort massmedialt genomslag.

I SKR-undersökningen har omkring 33 000 lokala företagare som haft kontakt med kommunerna fått svara på hur de upplever att det fungerar med brandtillsyn, bygglov, markupplåtelse, miljö- och hälsoskydd, livsmedelskontroll, serveringstillstånd och upphandling. (Landets minsta kommuner ingår dock inte i mätningen eftersom antalet svarande är få och underlaget bedöms som för litet för att ge en rättvisande bild.)

Två S-ledda kommuner i Norrbotten återfinns på tio-i-topp-listan i år. Boden placerar sig på 8:e plats och Kalix 9:e plats på SKR-listan, vilket måste betraktas som ett mycket bra betyg för den lokala näringspolitiken.

Enligt SKR har Boden ett NKI på 85 medan Kalix ligger på 84, vilket är mycket starka siffror. Snittet för riket är 75. Även Kiruna med NKI-siffran 80 ligger klart över rikssnittet.

Bland annat är bodensarna extra nöjda med hur kommunen sköter bygglovsärenden, markupplåtelse och serveringstillstånd. På samtliga dessa områden får Boden bäst betyg av samtliga kommuner i landet.

Noterbart är också hur Kalix flyttat fram positionerna. 

För några år sedan låg Kalix på 114:e plats i SKR-rankingen. Men ett målmedvetet arbete för att höja servicenivån i den lokala myndighetsutövningen har gjort skillnad och gör att Kalix numera tillhör toppskiktet i Sverige. 

Till exempel får Kalix kommun extra goda omdömen när det gäller bygglovshanteringen. Kommunen har tredje högsta siffran i Sverige.

NKI säger så klart inte allt om det lokala näringslivsklimatet. Men de ger en hint om vad som kan behöva göras och kan bilda en bra grund för lokala diskussioner.

Vad kan andra norrbottniska kommuner lära av Boden och Kalix? Behöver det anställas fler bygglovshandläggare eller göras utbildningsinsatser för berörda förvaltningar? Vad går att göra för att utveckla service och bemötande, utan att kommunerna tummar på lagar och regler?

Det är viktiga frågor för den lokala utvecklingen. Alla kommuner har skäl att måna om villkoren för jobb och företagande.

"Ett livskraftigt näringsliv som erbjuder människor arbetstillfällen och utvecklingsmöjligheter är avgörande för att såväl lägga grunden för skatteintäkter som att skapa attraktiva och hållbara kommuner och regioner", som SKR-rapporten helt riktigt påpekar.