Det bidde ingenting

Det bidde inte ens en tummetott av sjukvårdspartiets alla storstilade vallöften.

Sjukvårdspartiet sviker sitt vallöfte om att återskapa ett fungerande BB vid Kiruna sjukhus.

Sjukvårdspartiet sviker sitt vallöfte om att återskapa ett fungerande BB vid Kiruna sjukhus.

Foto: Sara Skovdahl

Ledare2019-10-22 05:02
Detta är en ledare. NSD:s ledarredaktion är socialdemokratisk och bildar opinion för arbetarrörelsens grundvärderingar.

I skuggan av all turbulens i Luleåpolitiken genomfördes ett regionfullmäktigemöte under förra veckan. Kanske var det tur för regionrådet Kenneth Backgård (SJVP) att sammanträdet fick så liten uppmärksamhet. 

Nu står det nämligen klart att han och sjukvårdspartiet springer ifrån i princip allt som sades före valet.

Tag bara kravet på att det ska finnas obs-platser i samtliga kommuner i Norrbotten, inklusive glesbygdskommunerna.

Så sent som i februari 2018 drev Backgård och hans partigrupp kravet i regionfullmäktige och gjorde det till en stor profilfråga inför valet samma höst. Nu – sedan partiet erövrat makten och hela härligheten – tvärvänder det. I en P4-intervju talar Backgård istället om att behovet av obs-platser kommer att minska!

På sina håll är neddragningarna dessutom redan en realitet. De tre obs-platserna i Arjeplog försvann vid årsskiftet. I Arvidsjaur är de sex platserna stängda, som det heter "tills vidare". I början av september kunde länstidningarna även berätta att tre av fem obs-platser i Jokkmokk nu har stängts.

Ett annat exempel är den nya regionstyrelsen hantering av Kiruna sjukhus. I regionfullmäktigedebatten pressades Backgård hårt på besked om löftet att återskapa ett fungerande BB i Kiruna.

"Det är de i Kiruna som drivit på i den frågan. Vi säger som så att nu tar vi inte ställning till det förrän det nya sjukhuset är byggt", svarade Backgård.

Beskedet är sensationellt och står i bjärt kontrast till sjukvårdspartiets tydliga utfästelser inför valet. 

Valannonserna i Kiruna var undertecknade med "Sjukvårdspartiet", inte bara "de i Kiruna". Alla kirunabor som röstade på sjukvårdspartiet fick intryck av att det var hela partiet som stod bakom löftet om att återöppna BB i Kiruna och återskapa "ett fullödigt sjukhus". Ingen sjukvårdspartistisk företrädare sa att det var endast ett lokalt önskemål.

Med andra ord: Det finns ett antal väljare runtom i Norrbotten som har skäl att vara besvikna.

Under 25 år har sjukvårdspartiet lovat att allting skulle bli så annorlunda och mycket bättre om det bara fick styra. Men det bidde inte ens en tummetott av Backgårds och partiets alla storstilade vallöften. Det bidde ingenting.

Om detta finns även skäl att påminna om i varenda regionfullmäktigedebatt fram till valet i september 2022.