Torsdag 12 januari häktades en 45-årig man på sannolika skäl misstänkt för mordet på sin åttaårige son i Luleå.
Den fruktansvärda händelsen väcker många frågor. En sådan fråga handlar om lagstiftningen om umgängesrätt.
Pappan och pojkens mamma befann sig sedan flera år tillbaka i en vårdnadstvist. Mamman hade också tilldömts ensam vårdnad. Pappan hade dock rätt till umgänge med åttaåringen en begränsad tid vissa dagar, ett beslut som överklagats av mamman.
"Den där umgängesrätten. Den där förbannade umgängesrätten!", rasar tidigare jämställdhetsministern Åsa Lindhagen (MP) i ett inlägg på Facebook.
Lindhagen konstaterar att lagen om umgängesrätt "i alldeles för många fall sätter föräldrars rätt till sina barn före barns rätt till trygghet och skydd".
"Den tvingar barn att umgås med föräldrar de är rädda för och tvingar mammor att regelbundet lämna över sina barn till pappor som har utövat våld. Det måste bli ett slut på det", skriver hon.
Den tidigare regeringen tillsatte också en utredning för att se över umgängesreglerna. Utredaren ska bland annat ta ställning till hur skyddet för barnet kan stärkas när fråga uppkommer om umgänge med en förälder "som har utövat våld eller gjort sig skyldig till annan allvarlig kränkning".
"Jag har sett många fall där kvinnor och barn behöver leva på skyddat boende men där mannen ändå har rätt till umgänge och det är väldigt stötande. Jag vill kunna göra något åt det", sa dåvarande justitieministern Morgan Johansson (S) till SVT 11 januari 2022.
Det är oklart om en förändring i föräldrabalken hade gjort skillnad i Luleåfallet. Men en sak är ställd bortom allt rimligt tvivel: Den nuvarande lagstiftningen var otillräcklig för att skydda den åttaårige pojken, trots att det fanns starka varningssignaler från mamman.
Till exempel har hon länge varit orolig för att pappan skulle föra pojken ut ur landet. Det var också skälet till att tingsrätten i december beslutade att begränsa pappans umgängesrätt. Men viss umgängesrätt kvarstod – och söndag 8 januari miste pojken livet.
Det är en tragedi av ofattbara mått. Det behövs lagändringar som stärker skyddet för barn i samband med vårdnadstvister.
Till exempel har barnomombudsmannen Elisabeth Dahlin lagt flera förslag som framstår som rimliga – bland annat att barn måste vara egen part i målen med eget juridiskt ombud.
Barnrättsperspektivet måste helt enkelt bli tydligare i lagstiftningen.
Det ska inte vara ett tvång för barn att umgås med pappor som utsatt deras mammor för våld, hot eller trakasserier.