Det behövs fler inspektörer

Det behövs en upprustning av Arbetsmiljöverkets verksamhet. Neddragningarna har gått för långt.

Det behövs ett särskilt fokus på de farligaste jobben och mest olycksdrabbade branscherna.

Det behövs ett särskilt fokus på de farligaste jobben och mest olycksdrabbade branscherna.

Foto: Johan Nilsson/TT

Ledare2019-12-05 04:41
Detta är en ledare. NSD:s ledarredaktion är socialdemokratisk och bildar opinion för arbetarrörelsens grundvärderingar.

I en ledare 14 november skrev jag om de många dödsolyckorna i arbetslivet och vikten av att starkare engagemang för arbetsmiljöfrågorna på alla arbetsplatser i vårt avlånga land. 

Arbetsmiljöverkets (AV:s) statistik är dyster. Hittills i år har 45 personer mist livet på grund av arbetsplatsolyckor i Sverige.

I ett mejl påpekar en tidigare anställd på verket att alliansregeringens besparingar 2006 fortfarande påverkar myndighetens arbete.

Direkt efter valsegern 2006 drog alliansregeringen ned anslaget till AV med hela 30 procent. Det innebar att det blev färre arbetsmiljöinspektörer som ställer krav på arbetsgivarna att ta itu med risker för liv och hälsa på jobbet.

Efter regeringsskiftet 2014 gjorde den S-ledda regeringen en del återställare. Arbetsmiljöverket fick till ett tillskott på 60 miljoner kr i den rödgröna statsbudgeten för 2015 och i budgeten för 2017 anslogs ytterligare 25 miljoner. 

Dessvärre har insatserna varit otillräckliga. Det är alltjämt betydligt färre arbetsmiljöinspektörer jämfört med 2006.

"För ca 13 år sedan hade AV i Luleå 25 anställda. Vi var 18 stycken inspektörer ute på fältet som fokuserade på arbetslivet i Norrbotten. Idag finns cirka 10 anställda hos AV i Luleå, därav cirka 7-8 inspektörer på fältet", konstaterar den tidigare anställde.

Då blir det också mindre tid för inspektioner och för dialog med arbetsgivarna om det lokala arbetsmiljöarbetet.

"Idag måste inspektören ´studsa in och ut´ på fler arbetsställen. För att kunna uppvisa att det görs fler inspektionsbesök. AV har hamnat i samma läge som polisen. Det gäller att 'jaga pinnar' i statistiken. Inte genomföra djupare och kvalificerade inspektioner", skriver den tidigare arbetsmiljöinspektören.

Jämfört med andra nordiska länder ser det riktigt illa ut. Till skillnad från Norge och Danmark uppfyller Sverige inte längre FN-organets ILO:s rekommendation om att det ska finnas en arbetsmiljöinspektör per 10.000 arbetstagare.

Nya arbetsmarknadsministern Eva Nordmark (S) har nu gett AV i uppdrag att analysera de många dödsolyckorna. Särskilt fokus ska läggas på de mest olycksdrabbade branscherna, vilket är bra.

Vi får hoppas att det sker skyndsamt. Om jag vore generaldirektör på Arbetsmiljöverket eller arbetsmarknadsminister skulle min slutsats redan vara klar: Det behövs en upprustning av inspektionsverksamheten. 

Norge har 1,85 inspektörer på 10 000 arbetstagare och Danmark ligger på 1,78 inspektörer på samma antal löntagare. 

Det är rimligt att Sverige ligger på ungefär samma nivå.