Kommunalrådet Fredrik Hansson (S), Luleå, är inte imponerad av högerregeringens bygg- och bostadspolitik.
"Jag ser inga åtgärder alls för att stimulera bostadsbyggandet, vilket är helt avgörande för att vi ska klara av omställningen i Luleå", säger han till NSD.
Han är inte ensam om kritiken. Även Johan Lindholm, ordförande för Byggnadsarbetareförbundet, reagerar mot bristen på initiativ.
"Att inte genomföra en enda åtgärd för att öka antalet byggstarter i närtid, samtidigt som branschen står inför sin största kris på decennier. Det är under all kritik", konstaterar Lindholm.
Med tanke på den dramatiska nedgången för bostadsbyggandet är regeringens passivitet minst sagt anmärkningsvärd.
Tabellen från Byggfakta (se bilden) talar sitt tydliga språk.
Raset mellan 2022 och 2023 är exceptionellt – och kommer att få allvarliga följdverkningar i en rad andra branscher. Det blir minskat behov av byggmateriel, maskiner, transporter och arkitekter. Inköp av vitvaror, möbler, tapeter och annat går ned.
"Det blir även färre jobb i spikfabriken i Gunnebo", som tidigare statsministern Stefan Löfven (S) brukade uttrycka saken.
Därför borde den nuvarande utvecklingen få varje ansvarskännande regering att agera.
Det är givetvis en omöjlig uppgift att rädda varje enskilt jobb och företag. Men ett återinförande av det statliga investeringsstödet för byggandet av hyreslägenheter och studentbostäder, som bland andra Byggnads kräver, skulle mildra krisen.
Det råder heller ingen tvekan om att det finns behov av nya bostäder i många kommuner. Enligt Boverket råder bostadsbrist i 180 av landets 290 kommuner. Sverige är inte färdigbyggt.
Som Fredrik Hansson helt riktigt påpekar är behoven dessutom extra stora i norra Sverige. Mer än 1 070 miljarder kr ska investeras i regionen under de kommande 20 åren.
Men människorna som ska jobba i och runt de gröna industrierna i Skellefteå, Kiruna, Gällivare, Boden och Luleå behöver även någonstans att bo. Och det behöver gå snabbt.
I en debattartikel i Dagens Industri 11 januari konstaterade tre statsråd att "bristen på bostäder är ett av de främsta hindren för att fler människor ska kunna rekryteras till de aktuella företagen och kommunerna". Men det räcker inte att regeringen omvärldsspanar och talar om problemet.
Nu behövs framför allt konkreta åtgärder och någon form av statlig stimulans för att öka bostadsbyggandet i berörda kommuner.