Buschs taktik funkar inte

Högersvängen har visat sig leda rakt in i en återvändsgränd.

24 oktober presenterades Johan Ingerö som ny partisekreterare av KD-ledaren Ebba Busch. Nu, bara några månader senare, har han fått lämna posten.

24 oktober presenterades Johan Ingerö som ny partisekreterare av KD-ledaren Ebba Busch. Nu, bara några månader senare, har han fått lämna posten.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Ledare2023-03-28 06:01
Detta är en ledare. NSD:s ledarredaktion är socialdemokratisk och bildar opinion för arbetarrörelsens grundvärderingar.

Den 14-15 april är det stor baluns hos Kristdemokraterna. Omkring 1 000 kommun- och regionpolitiker samlas i konferenscentrumet Conventum i Örebro. Det ska manifesteras för partiets politik och idéer.

Det finns emellertid saker och ting som kommer att lägga sordin på stämningen i Örebro. 

Den senaste tiden har rubrikerna om KD mest handlat om sprit, knark och anklagelser om sexuellt ofredande – sådant som inte brukar förknippas med ett parti som har sina rötter i frikyrkosverige och främst pingströrelsen.

Reaktionerna är även starka i bibelbältet i Jönköping, där partiet alltjämt har sin starkaste ställning.

"Jag har haft extramöte med alla ledande företrädare i länet för att krisbearbeta. Det är en bestörtning och ledsenhet. Både anmälan om sexuellt ofredande och berättelsen om att det har varit en efterfest som varit full med sprit, det är saker som man känner: Hallå, det här hör inte hemma i vårt parti", säger kommunalrådet Per Högberg (KD) i Mullsjö i en intervju i Dagens Nyheter.

Till detta ska läggas att partiledaren Ebba Buschs strategi inte är framgångsrik. Hennes parti backade i valet 2022, landade på 5,3 procent och tappade tre mandat i riksdagsvalet. 

Efter valet har nedgången dessutom fortsatt. Opinionssiffrorna ligger just nu stadigt under fyraprocentsstrecket.

Det är inget lysande resultat för Buschs högersväng, högljudda retorik och försök att göra KD till en sorts "SD light".

Direkt efter valet krävde också kristdemokratiske legendaren Alf Svensson (partiledare 1973-2004 – under 31 år!) räfst och rättarting i partiet.

”Väljarna har inte gillat den fräcka och råa tonen", sa Svensson i en intervju i Jönköpingsposten 16 september 2022 – ett uttalande med adress direkt till den nuvarande partiledningen.

Antagligen hoppas Ebba Busch att Johan Ingerös avgång från partisekreterarposten ska lugna ned stämningen i partiet och minska den interna kritiken. Men det är svårt att tro att detta bondeoffer räcker.

Det handlar inte bara om partisekreteraren. Kristdemokraternas kliv in i högerburen och närmande till Sverigedemokraterna är ju i allra högsta grad kopplat till Buschs person och ledarskap.

"Vi får ibland frågan om var vi befinner oss på höger-vänster-skalan. Svaret är till höger", sa hon redan i sitt installationstal som nyvald partiledare 2015.

Nu har högergiren visat sig leda rakt in i en återvändsgränd. Buschs inriktning blev inget lyft för partiet.

Därmed är det inte heller konstigt att det blir en diskussion om partiledarposten i Kristdemokraterna och att även Ebba Busch sätts under lupp.

Partiets kommun- och regionpolitiker kommer att ha mycket att tala om under KD-dagarna i Örebro.