Hög tid att fatta beslut

Efter år av tröskande, debatter och sega processer behöver det politiska maskineriet fatta beslut.

Sprickbildningen från gruvbrytningen påverkar redan det gamla sjukhuset i Kiruna.

Sprickbildningen från gruvbrytningen påverkar redan det gamla sjukhuset i Kiruna.

Foto: Saga Skovdahl

Ledare2023-12-11 16:01
Detta är en ledare. NSD:s ledarredaktion är socialdemokratisk och bildar opinion för arbetarrörelsens grundvärderingar.

Före maktskiftet i regionpolitiken 2018 hade det dåvarande rödgröna styret en tydlig färdplan för bygget av det nya sjukhuset i Kiruna – beslut 2019, projektering 2021, byggstart 2022 och invigning 2026.

Under mandatperioden 2018-2022 och med en sjukvårdspartistiskt ledd koalition hamnade emellertid frågan i den politiska långbänken. Först 2021 – under det tredje året av mandatperioden – kom besked om att Region Norrbotten och LKAB skulle påbörja en förstudie. Men någon byggstart blev det inte.

Det är en såsighet som redan fått allvarliga konsekvenser. I september 2022 meddelade LKAB att sprickbildningen från gruvbrytningen börjat påverka det gamla sjukhuset.

"Arbetet med att bygga ett nytt sjukhus måste ske snabbare", sa Stefan Hämäläinen, LKAB:s direktör för samhällsomvandlingen, i ett pressmeddelande.

Antagligen var denna senfärdiga hantering av sjukhusfrågan – tillsammans med regionledningens debacle i personalpolitiken och problemen i folktandvården – ett av skälen till att Sjukvårdspartiet backade kraftigt i regionvalet i hela Norrbotten och särskilt mycket i Kiruna. Istället återvände väljarna i strid ström till Socialdemokraterna. 

Efter valet har det nya regionstyret (S, C och V) också markerat att bygget av det nya sjukhuset har högsta prioritet. Och nu börjar hända grejer.

Regionstyrelsen har bestämt sig och vill ha ett planbesked från Kiruna kommun för att kunna bygga ett nytt sjukhus på det så kallade TGA-området, vid Tuolluvaaratornen.

Enligt regiondirektören Ulrica Sundquist visar markundersökningarna att det är den plats som gör det möjligt att byggas mest kostnadseffektivt och flexibelt samt med en helikopterplatta på mark i direkt anslutning till den nya sjukhuset.

Den som vill får naturligtvis fortsätta bråka om det är den bästa platsen. Men efter år av tröskande, debatter och sega processer är det hög tid att det politiska maskineriet fattar beslut och visar handlingskraft.

Sprickbildningen från gruvbrytningen gör att det inte finns något alternativ. Om Kiruna ska hinna få ett nytt sjukhus före 2030 så behöver beslut fattas nu.

Om spaden sätts i marken under 2024 kan ett nytt sjukhus finnas på plats 2028 eller 2029. Att bygga ett nytt sjukhus beräknas ta 4-5 år, enligt regionrådet Anders Öberg (S).

Därför kommer varje år av ytterligare förseningar att skapa både praktiska och ekonomiska problem. I värsta fall kan det leda till att personal och verksamheter måste flyttas från det befintliga sjukhuset till temporära lokaler på grund av att fastigheterna spruckit sönder och inte längre går att använda.

Det är en utveckling med merkostnader och merarbete som inte gagnar någon.