Det går inte en sommar utan larmrapporter om hur utländska bärplockare utnyttjas och behandlas illa av skrupelfria företagare.
I år handlar det bland annat om 56 bulgariska bärplockare som lurats till Norrbotten med löften om att kunna tjäna 2 000 till 3 000 kronor per dag, samt få ett bra boende. Men det blev varken det ena eller det andra. Istället har de fått bo och leva under bedrövliga förhållanden på en parkeringsplats i Älvsbyn.
Genom årens lopp har det skett en del för att komma till rätta med denna äckliga människohandel och detta vidriga utnyttjande av fattiga människor.
Polisen har fått större befogenheter att kontrollera arbetsgivare i branscher där problemen med illegal arbetskraft är stora. Sanktionsavgifterna för arbetsgivare som utnyttjar arbetskraft har fördubblats. Ett nytt brott, människoexploatering, har införts i brottsbalken. Åtta myndigheter – däribland Arbetsmiljöverket, Polisen och Skatteverket – har fått ett regeringsuppdrag att arbeta tillsammans mot arbetslivskriminaliteten.
"Över 4 000 oannonserade myndighetsgemensamma kontroller har genomförts under de senaste åren. Bara under 2020 besöktes ungefär 1 000 företag, kontroller som bland annat resulterade i över 100 omedelbara förbud på grund av brister i arbetsmiljön", skriver arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) på Facebook.
Nu kommer hon och regeringen dessutom att tillsätta en nationell delegation mot arbetslivskriminaliteten. Den ska ge stöd till de berörda myndigheterna och bidra till att öka kunskapen om denna typ av brottslighet.
Förhoppningsvis blir det starten för en verklig samhällsoffensiv mot alla former av arbetskriminalitet.
Bärplockarbranschen är tyvärr inte den enda verksamhet som lockar till sig diverse skumraskfigurer. Det är ett utbrett problem även i skönhetsindustrin, restaurangnäringen och byggsektorn.
Konsekvenserna är allvarliga. Redan utsatta människor kommer ännu mer i kläm. Samtidigt drabbas en massa seriösa bärföretag, restaurangägare, nagelsalonger och byggfirmor som följer svenska lagar och avtal. Det sker en snedvridning av konkurrensen, som innebär att schyssta och laglydiga aktörer riskerar att slås ut av rena skurkföretag.
Det är givetvis lätt för oseriösa intressen att hålla sig undan på de vidsträckta markerna i Norrlands inland.
Myndigheterna har en gigantisk arbetsuppgift. Det finns 4 000 mil allmän väg och 8 000 mil enskild väg att hålla koll på!
Men det gör inte behoven av krafttag mindre. Tvärtom.
Arbetslivskriminaliteten ska inte ha någon plats på svensk arbetsmarknad. Punkt slut.