Som näringsminister är det Karl-Petter Thorwaldssons uppgift att hålla i den statliga bolagsportföljen – och han torde känna sig som pojken med guldbyxorna när han rapporterar siffrorna i de senaste årsboksluten till finansminister Mikael Damberg och statsminister Magdalena Andersson.
Den statliga företagssektorn är en fin kassako.
Visserligen var 2021 ett nytt tungt år för SJ. Pandemin har inneburit minskat resande, vilket slagit hårt mot det statliga järnvägsbolaget. Men förhoppningsvis kommer det att vända även för SJ, när pandemin ebbar ut och människor börjar röra på sig igen.
I övrigt är dock läget mycket gott. Skogen, malmen och vattenkraften fortsätter att bidra med enorma belopp till statskassan.
∎ Resultatet för energikoncernen Vattenfall uppgick till 48 miljarder 2021. Utdelningen till ägaren staten föreslås bli 23,4 miljarder kr.
∎ Gruvjätten LKAB:s helårsvinst mer än fördubblades 2021 och den statliga gruvkoncernen kommer att ge statskassan ett tillskott på över 12 miljarder kr.
∎ Sveaskog förbättrade sitt resultat med 20 procent och kommer att dela ut 1,3 miljarder kr till ägaren staten.
Det är pengar som har stor betydelse för att finansiera polis, försvar, utbildning och andra offentliga verksamheter.
Samtidigt är de statliga företagen viktiga verktyg i arbetet för ett miljömässigt, socialt och ekonomiskt hållbart samhälle.
Samarbetet mellan Vattenfall, LKAB och stålbolaget SSAB för att utveckla en stålproduktion utan koldioxidutsläpp – Hybrit – är ett konkret exempel. Sveaskogs arbete för att kombinera skogsbruk med naturvård och biologisk mångfald är ett annat.
Det är också starka argument för att rida spärr mot de borgerliga privatiseringsivrarna i årets valrörelse.
Till exempel finns skäl att reagera mot att Ulf Kristersson (M) vill sälja 600 000 hektar statlig skogsmark – en yta motsvarande hela Södermanlands län!
Det innebär att staten skulle göra sig av med en bra inkomstkälla och försvaga ett av sina instrument för en hållbar samhällsutveckling.
Vid en internationell jämförelse är statens skogsägande i Sverige inte heller särskilt stort.
Länder som Kanada och USA har faktiskt ett större statligt skogsägande än Sverige. Uppenbarligen begriper även dessa liberalt styrda länder att det finns ett värde för samhället att äga skog och andra naturtillgångar.
Hittills har Kristerssons utspel inte fått någon större uppmärksamhet. Men det förtjänar en rejäl debatt inför höstens val.
Det vore olyckligt om Sverige får en högerregering som ser statens skogar och andra verksamheter som simpla privatiseringsobjekt – inte som gemensamma tillgångar som är till nytta och glädje för oss alla.