Den sjuka försäkringen

Det är hög tid att lägga fram en proposition.

"S, MP, V och C – kanske även L – borde kunna bilda gemensam front för en sjukförsäkringsreform", skriver NSD:s Olov Abrahamsson.

"S, MP, V och C – kanske även L – borde kunna bilda gemensam front för en sjukförsäkringsreform", skriver NSD:s Olov Abrahamsson.

Foto: TT/NSD Arkiv

Ledare2021-01-19 06:03
Detta är en ledare. NSD:s ledarredaktion är socialdemokratisk och bildar opinion för arbetarrörelsens grundvärderingar.

Sjukförsäkringen är en central del av samhällskontraktet. Människor betalar gärna skatt om de vet att det finns hjälp och stöd för dem själva och andra när de blir sjuka. Men om det inte fungerar så, då undergrävs tilltron till de sociala trygghetssystemen.

Därför bör alla som vill ha en schysst välfärdspolitik vara oroade över dagens problem i sjukförsäkringen.

Under en följd av år har det kommit larmrapporter om utförsäkringar och vanliga människor som kommer i kläm. 

I Aftonbladet 1 januari ger LO:s Lisa Bengtsson flera exempel. Det kan handla om elektrikern som skadat handen och foten – och blir utan ersättning. Städerskan som skadat ryggen men som måste tillbaka till jobbet fast hon inte är frisk. Undersköterskan som vårdat covidsjuka och som själv blir smittad – och sedan utförsäkras.

Nu erbjuds emellertid en möjlighet att komma till rätta med åtminstone en del av problemen.

För ett år sedan presenterade statliga utredaren Claes Jansson sina förslag för ”En trygg sjukförsäkring med människan i centrum”

Det har funnits tveksamheter om regeringen har majoritet för hans betänkande i riksdagen. Men nu tycks det finnas stöd hos Centerpartiet för att kunna genomföra viktiga bitar av utredningens förslag.

Ett steg i rätt riktning togs redan i höstas, när regeringen och samarbetspartierna kom överens om att mjuka upp tidsgränsen efter 180 dagars sjukskrivning. Det gör att färre långtidssjukskrivna riskerar att bli utförsäkrade och tvingas gå till socialen för att klara försörjningen.

Än viktigare är att det också tycks finnas majoritet för huvudförslaget i Janssons utredning – att införa ett krav på Försäkringskassan att den efter sjukdag 180 måste ange vilken typ av arbeten den prövar människors arbetsförmåga mot.

Centerpartiet argumenterar för förslaget såväl i ett utskottsinitiativ som i riksdagen. Partiet vill ”tydliggöra hur man som sjuk ska kunna återgå i arbete, först och främst hos sin arbetsgivare men därefter hos en annan arbetsgivare”. Samt att den försäkrade ska ”få veta vilket arbete man annars skulle kunna utföra.”

Det är helt i linje med kraven från TCO, Saco och LO.  Dessutom rimmar det väldigt väl med liberala principer om individens rättigheter. Människor ska inte behöva stå med mössan i hand inför Försäkringskassan och dess bedömningar.

Därför borde det inte längre finnas något vankelmod hos regeringen. Tvärtom är det hög tid att lägga fram en proposition med Claes Janssons förslag som grund. 

S, MP, V och C – kanske även L – borde kunna bilda gemensam front för en sjukförsäkringsreform.