Den nya rymdåldern

Satsningen på rymden ligger helt rätt i tiden.

Esrange firade sitt 50-årsjubileum 2016. Allt talar för att rymdbasen har en central roll att spela även under kommande decennier.

Esrange firade sitt 50-årsjubileum 2016. Allt talar för att rymdbasen har en central roll att spela även under kommande decennier.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Ledare2020-06-24 06:01
Detta är en ledare. NSD:s ledarredaktion är socialdemokratisk och bildar opinion för arbetarrörelsens grundvärderingar.

Under förra mandatperioden tog rymdpolitiken flera kliv framåt.

Dåvarande rymdministern Helene Hellmark Knutsson (S) arbetade fram en nationell rymdstrategi – ett historiskt dokument. För första gången tog en svensk regering ett samlat grepp i rymdpolitiken.

Glädjande för Kiruna och Norrbotten är att rymdbasen Esrange har en central plats i regeringens strategi.

"Esrange ska fortsätta att moderniseras för att vara en strategisk resurs för nationell och internationell forskning, utveckling, demonstration, testverksamhet och annan rymdrelaterad verksamhet", lyder en formulering i regeringens rymddokument.

Sommaren 2018 kom även en konkret satsning för att förverkliga dessa höga ambitioner.

Regeringen satsade totalt 60 miljoner kr för att stärka Esrange. Syftet är att utveckla en så kallad testbädd för framtidens bärraketer och raketteknik.

Investeringen innebär nya kvalificerade jobb i Kiruna. Det blir nyanställningar av rymdingenjörer, flygsäkerhetsingenjörer, nätverkstekniker, signalingenjörer och systemutvecklare.

I sommar ska den första rampen tas i bruk av ett tyskt företag, berättar SVT i ett inslag 16 april.

"Det vi traditionellt skjuter upp är fastbränsleraketer. Det vi kommer att testa nu är vätskeraketer. Det handlar om ny teknik, mer effektiva och miljövänliga bränslen", säger projektledaren Philip Pålsson i SVT.

I början av april gav dessutom nya rymdministern Matilda Ernkrans (S) i uppdrag till Rymdstyrelsen att se över förutsättningarna att ge Esrange kapacitet att skicka upp små satelliter i omloppsbana. 

Häromdagen blev rapporten klar och den är i grunden positiv till planerna på mer avancerade satellituppskjutningar. 

Det skapar hopp om ännu större rymdinvesteringar i Kiruna, vilket är välkommet.

Satsningen på rymden ligger helt rätt i tiden. Det finns växande behov av rymdverksamhet i världen och Europa.

Företag och allmänhet behöver satelliter för väderprognoser, kommunikationer och navigering. Forskning baserad på satellitdata om tillståndet på jorden, i haven och i atmosfären blir allt viktigare för att förstå och hantera de globala miljö- och klimatutmaningarna.

Därför är det bra Sverige och Norrbotten ligger i framkant av utvecklingen. Innovations- och forskningsförmågan vid Esrange medverkar till att skapa nya jobb, internationell konkurrenskraft och regional utveckling.

Esrange firade sitt 50-årsjubileum under pompa och ståt 2016.

Allt talar för att rymdbasen kommer att ha stor betydelse även under kommande decennier.