De slutna rummen

Karl Petersen har ändrat spelreglerna

Karl Petersen (S) är kommunstyrelsens ordförande och kommunalråd i Luleå, men kommer inte att ställa upp för omval 2014.

Karl Petersen (S) är kommunstyrelsens ordförande och kommunalråd i Luleå, men kommer inte att ställa upp för omval 2014.

Foto: Pär Bäckström

Ledare2012-07-25 06:00
Detta är en ledare. NSD:s ledarredaktion är socialdemokratisk och bildar opinion för arbetarrörelsens grundvärderingar.

Om det fanns en bokserie som hette "Kommunalråd som ingen minns" skulle den bestå av många böcker. Karl Petersen (S) skulle däremot inte vara med där. Vad är ett bra kommunalråd? Allt för många gånger verkar partier tycka det är någon pålitlig och trogen. Med mer vilja för att förvalta, än att förändra. Väljarna tycker annorlunda.

2002 skrev NSD en artikel som började såhär: "Ni minns kanske turbulensen efter förra valet (1998). Över 5000 väljare kryssade för Karl Petersen som ändå inte blev kommunalråd. Enbart det faktum att Karl Petersen blev kommunfullmäktiges ordförande hindrade partiet från att sprängas."

Inför valet i Luleå 2002 sa socialdemokrater till NSD att " vi har aldrig sagt att ett visst antal kryss ska ge en viss post". Precis som på många andra ställen i landet upprepade man frasen att det är partiet som utser kommunalråd, oavsett hur många personkryss någon får.

Och det är kanske sant. Om ett parti vill fälla sig själv. Om ett parti vill uppfattas som en intern klubb. Ändå gör många partier på det här sättet, gång på gång. En grundtanke borde annars vara att lyssna på väljarna som kryssar den personen de har förtroende för. Människor kan i ett val välja ett parti, och kryssa en kandidat.

Men, det finns en rädsla hos partierna för kryssningskampanjer. Man är rädd för att politiken ska bli kommersiell och amerikansk, med glättiga personvalskampanjer istället för att kandidaterna har gått den långa vägen. Och, att partierna ska tappa makt.

Aktiva får lära sig att du aldrig själv ska välja dina uppdrag. Partiet väljer sina företrädare. Du ska bli tillfrågad, helst tacka nej några gånger, innan du kanske accepterar. En dold spelregel det är skönt när människor bryter mot.

Jag är övertygad om att partier tappar mer förtroende när man stänger in sig och säger att "vi i detta rum vet bäst". Det om något minskar förtroendet för politiken, och man borde göra allt för att öppna upp de stängda rummen. För att lyfta upp människor som inte varit aktiva hela sitt liv. Eftersom Socialdemokraterna vill och ska vara ett folkrörelseparti har man extra mycket att jobba med där.

Karl Petersen fick ungefär 30 procent av personkryssen 2006 och 25 procent av personrösterna 2010. Det är väldigt mycket. Personen på Socialdemokraternas lista som fått näst mest personröster ligger kring 5 procent.

Karl ställer inte upp för omval inför 2014. Det är ett sundhetstecken att inte klamra sig fast vid ett uppdrag och detta ger nya förmågor chansen att komma fram. Frågan är vem som vill axla hans roll? Personen kommer helt säkert bli jämförd med honom.

När en person slutat brukar försköningarna bli än större också. "På Petersens tid så hände det saker, nu däremot.. "är väl mardrömmen att höra för den som tar över.

Däremot har det förhoppningsvis skett en förändring av spelreglerna. Det ska inte handla om att arbetarekommunen eller valberedningen ska sitta på sin kammare för att till sist fråga någon, och så är det bestämt sedan. Du som är aktiv i ett parti kan själv räcka upp handen och säga att du vill. Du kan säga vad du vill genomföra.

Men framför allt hoppas jag att Socialdemokraterna har lärt sig något. Att ett kommunalråd inte är något som partiet bara puttar fram och lyfter.

Det är någon som Luleåborna väljer.