Danskt exempel inspirerar

Det är inte orimligt att folk som är slitna efter ett långt och hårt yrkesliv får chansen att trappa ned på ålderns höst.

Nu förverkligar Mette Frederiksen och Socialdemokratiet sitt vallöfte till Arne Hjul. Och i Sverige låter sig socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi inspireras.

Nu förverkligar Mette Frederiksen och Socialdemokratiet sitt vallöfte till Arne Hjul. Och i Sverige låter sig socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi inspireras.

Foto: TT

Ledare2021-02-05 06:03
Detta är en ledare. NSD:s ledarredaktion är socialdemokratisk och bildar opinion för arbetarrörelsens grundvärderingar.

Under danska valrörelsen 2019 blev bryggeriarbetaren Arne Juhl en symbol för Socialdemokraternas viktigaste vallöfte – möjligheten till tidigare pension för dem som slitit hårt ett helt liv i de tyngsta jobben. 

Efter valet fick Mette Frederiksen och Socialdemokraterna förtroendet att leda landet. Och nu har de levererat i linje med utfästelserna inför valet.

I augusti presenterade regeringen sitt reformförslag och i december tog Folketinget beslutet – en fin julklapp till Arne Juhl och andra danska arbetare. De som har ett långt yrkesliv får chansen att gå i pension upp till tre år före den vanliga pensionsåldern.

I Danmark finns sedan tidigare dessutom en "seniorpension" som kan ges till personer som har mindre än sex år kvar i arbetslivet och har begränsad arbetsförmåga.

Glädjande är också att de svenska Socialdemokraterna och socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi (S) nu intresserar sig för den danska modellen.

"Det är inspirerande med den danska politiken som nu tagit fram två ventiler för äldre som slitit ett hårt yrkesliv. I Sverige är alla sådana ventiler borttagna, frågan har överhuvudtaget inte tagit plats i den politiska debatten under de senaste årtiondena", säger Shekarabi i Dagens Nyheter.

Helt klart finns behov av förändringar även i Sverige.

"Idag är dörren till sjukersättningen (tidigare benämnd förtidspension) i princip stängd. Ungefär 70 procent av dem som söker sjukersättning får avslag på sin ansökan", konstaterade tre företrädare för LO, TCO och Saco, i Dagens Arena 19 november 2019.

Sedan en tid tillbaka arbetar därför en utredning för att se över sjuk- och aktivitetsersättningen –  det vill säga det som förr i all enkelhet betecknades som förtidspension.

Senast 30 juli i år ska utredaren, TCO:s samhällspolitiska chef Samuel Engblom, presentera sitt slutbetänkande för regeringen och Shekarabi.

Det innebär att det bör finnas ett väl genomarbetat förslag som kan diskuteras på allvar i den svenska valrörelsen 2022 och förhoppningsvis leder till att även Sverige får en form av "Arnepension".

Alla är dock inte förtjusta. På Expressens ledarsida anklagas Shekarabi för att "överge arbetslinjen och skjuta sönder pensionssystemet". Tidningen dristar sig till och med att beteckna Shekarabi som Sveriges farligaste politiker.

Det är emellertid en kritik som Shekarabi och Socialdemokraterna kan ta med ro. Det är inte orimligt att undersköterskor, byggnadsarbetare och andra som är slitna efter ett långt och hårt yrkesliv får chansen att trappa ned på ålderns höst.

Sverige har all anledning att se och lära av det danska S-exemplet.