Dags för tronskifte

Oavsett vem som väljs på distriktskongressen i mars, väntar ett grannlaga arbete för den nya socialdemokratiska distriktsledningen.

Foto:

ledare2008-11-11 06:00
Detta är en ledare. NSD:s ledarredaktion är socialdemokratisk och bildar opinion för arbetarrörelsens grundvärderingar.
Rollen som ordförande i det socialdemokratiska partidistriktet har alltid varit viktig. Många mäktiga män har passerat revy på ordförandestolen.
Vi minns bland andra Ragnar Lassinantti, Ingvar Svanberg, Curt Boström, Bengt Söderholm, Anders Sundström och Björn Rosengren.

Ordförandeskapet för länets socialdemokrater, Norrbottens överlägset största politiska rörelse, har givit inflytande på regional nivå och varit en inkörsport till den centrala politiken.
Olof Palme lyssnade på Curt Boström och tog till sig kravet på en utvecklingsplan för Norrbotten i början av 1980-talet. Anders Sundström hade Ingvar Carlssons öra och fick stöd för bland annat 1990-talets utbyggnad av universitetet i Luleå.

I bland har det hettat till när partidistriktet valt ordförande.
1989 skilde det bara en ynka röst när länets socialdemokrater valde mellan Anders Sundström och Monica Öhman i en högdramatisk omröstning på distriktskongressen.
1999 var det lika dramatiskt. SSU:s dåvarande förbundsordförande Niklas Nordström och förre landshövdingen Björn Rosengren utkämpade en bitter strid om ordförandeskapet i s-distriktet.
Efter sluten omröstning gick Rosengren segrande ur bataljen med röstsiffrorna 137-109.
När riksdagsledamoten Kristina Zakrisson, Kiruna, (den första kvinnan på posten) valdes 2003 gick det lugnare till. Hon valdes enhälligt.

Nu står länets socialdemokrater på nytt inför ett tronskifte. Zakrisson har meddelat att hon kommer att lämna ordförandeskapet i partidistriktet i samband med distriktskongressen 2009.
Det är ännu för tidigt att göra några kvalificerade gissningar om vartåt det lutar och vem som ska ta över stafettpinnen efter Kristina Zakrisson.

Kommunalrådet Peter Roslund, Piteå, som är vice ordförande i s-distriktet i dag, hade kunnat bli ett bra och samlande namn. Men Roslund sägs tveka inför den tunga arbetsbördan.
I stället har Yvonne Stålnacke, vice ordförande i kommunstyrelsen i Luleå, tonat fram som en ny het kandidat. Hon har starkt stöd på hemmaplan och är ett känt namn i övriga Norrbotten efter åren som landstingsråd.

Men det framtida ordförandeskapet i s-distriktet är fortfarande en i allra högsta grad öppen fråga. Det kan dyka upp andra namn i nomineringsarbetet.
De socialdemokratiska grundorganisationerna har möjlighet att nominera kandidater till s-distriktet fram till 28 december. Därefter blir det valberedningen som gör en samlad bedömning och så småningom lägger ett förslag.
Det slutgiltiga valet görs sedan - i god demokratisk ordning - av de medlemsvalda ombuden på distriktskongressen, som hålls på Hotell Nordkalotten 28-29 mars 2009.

Oavsett vem som väljs, väntar ett grannlaga arbete för den nya distriktsledningen.
De senaste åren har vissa ledande landstings- och kommunpolitiker varit som hund och katt om obs-platser, skattehöjningar, regionbildningar och andra frågor. Tre ledamöter från Kiruna och Haparanda har uteslutits från s-landstingsgruppens möten.
Ett är säkert: Socialdemokratin har inte råd med den typen av infekterade strider. Man vinner inga val genom att lägga energin på interna bråk. Ej heller lockar man några nya medlemmar genom att ge bilden av att partiarbetet mest består av klösmöten.

Därför gäller att den nya distriktsordförande, men inte bara hon eller han, utan samtliga ledamöter i distriktsstyrelsen, besinnar sitt ansvar.
Nu är det dags att lägga alla gamla surdegar på hyllan och börja samla ihop länets socialdemokrati inför framtiden.