Dags för nya helgon?

NSD:s Peter Swedenmark funderar på om att det är dags att helgonförklara Luleå Hockeys tränare Jonas Rönnqvist.

NSD:s Peter Swedenmark funderar på om att det är dags att helgonförklara Luleå Hockeys tränare Jonas Rönnqvist.

Foto: Pär Bäckström

Ledare2010-11-05 06:00
Detta är en ledare. NSD:s ledarredaktion är socialdemokratisk och bildar opinion för arbetarrörelsens grundvärderingar.

I morgon är det alla helgons dag, en röd dag i almanackan. Det var efter motioner i riksdagen på 1950-talet som dagen flyttades från söndag till lördag. Det behövdes en extra röd dag på hösten. På den tiden var ju lördag arbetsdag så det blev extra ledigt för de flesta löntagarna och alla skolelever.
Samtidigt fattades beslut om att allhelgonadagen skulle infalla 1 november, oavsett veckodag.
Därmed avslutas dagens övning i ämnet Helgkunskap.

På lördagarna slutade man tidigare, i skolan och på de flesta jobb. Vi fick ofta nyponsoppa med vispgrädde och skorpor i skolan, lite festligt.
När det kom förslag om arbetsfria lördagar i skolan var det omröstning. En del varnade för förändringar: eleverna skulle få jobba mycket hårdare om man gick över till femdagarsvecka. Det finns ju alltid argument för att värna det bestående. Men det blev fria lördagar och det var en frihetskänsla att slippa stiga upp i svinottan på lördagarna.
Därmed avslutas dagens avsnitt i ämnet Nostalgi.

Sex av riksdagens åtta partier gjorde upp om Afghanistanpolitiken. I sak tycker Vänsterpartiet annorlunda men jag tror också att man såg en chans att profilera partiet.
Under lång tid har ju Lars Ohly fått framträda för att försvara kompromisser med S och MP. Nu har partiet, som gjort flera dåliga val på raken, en chans att framstå som det radikala oppositionspartiet som inte gör upp med alliansregeringen.

Kommer samverkan mellan S och MP att bestå? Nu när V kastat loss så har motiven för ett S-MP-samarbete försvagats. Och ute i landet händer saker som lär skava på förhållandet.
I Sundsvall, en gammal arbetarstad, hoppade Miljöpartiet över till alliansen och ger en moderat nyckeln till kommunalrådsrummet. Det är klart att händelser av den typen undergräver förtroendet för ett mer allomfattande samarbete. För en del i det gröna partiet tycks en ledstjärna finnas: Makten framför allt!
Jag tror inte att det blir en gemensam valstrategi för de rödgröna i valet 2014. Men det var rätt att göra ett försök 2010.

Tepartyrörelsen i USA har haft enorma framgångar. Det handlar om republikaner till höger som tycker att deras parti gått för långt mot mitten.
"Vi har ju världens bästa sjukvård, och regeringen förstör den för att skaffa makt över folket", sa en deltagare i ett tepartymöte.
Att många fattiga hamnar utanför sjukvårdssystemet behöver ju inte bekymra dem som har sina försäkringspapper i ordning.
Vid ett väckelsemöte i Minnesota sa skådespelaren Jon Voight att Obama är "radikal socialist". Man tar sig för pannan. Undervisar man bara om vilda västern på historielektionerna i amerikanska skolor?

Fixstjärnan hos nyhögern är Sarah Palin, vicepresidentkandidat 2008 och före detta guvernör i Alaska. Förmodligen siktar hon på att bli republikanernas nästa presidentkandidat. Hon bärs fram av entusiasmen i tepartyrörelsen men kan vänta motstånd från det republikanska etablissemanget.
Mellanvalet i USA blev ett väntat bakslag för demokraterna och en varning till den sittande presidenten.
Mardrömmen inför 2012: att Sarah Palin tar över Vita huset efter Barack Obama. Men så ond kan väl inte världen vara?

Inför alla helgons dag är det kanske läge att nominera en del nya helgon?
Sankta Sofia (Alkensten) nomineras av oljebolaget Shell.
Alla skandaler tycks rinna ut i sanden. Allt återgår till det normala. Om det varit en sosse skulle blåslamporna inte ha släckts.
Sankt Jonas (Rönnqvist) som fört upp Luleå till Elitseriens topp.
Sankt Janne (Josefsson) för hans inträngande reportage från Göteborg, Hem och Skola med mera.

Har du mycket att göra? Många lådor som ska gås igenom? Ett förråd som ska städas? Okej, men innan du kallar det för jobbigt, hör här:
I Kina genomförs en folkräkning. Man vill veta exakt hur många som bor i landet. Snacka om gigantiska arbetsuppgifter. Funktionärsstaben är stor, tjugofyra gånger större än Norrbottens befolkning, och man får hålla på i flera månader. Om man har en felmarginal på en procent motsvarar det med råge befolkningen i Sverige.

Så lådorna och förrådet går nog att fixa!
Ha en fin dubbelhelg i svinnovember och fortsätt gärna skriva e-brev.