Mark- och miljööverdomstolens beslut att neka Cementas fabrik på Gotland förnyat tillstånd slog ned som en bomb under sommaren. Som en direkt följd står bolaget nu utan tillstånd att bedriva verksamhet efter 31 oktober
Konsekvenserna kan bli direkt förödande för byggande och industriell verksamhet i hela Sverige. Fabriken på Gotland står i dag för 75 procent av all svensk cementtillverkning.
Byggen av nya bostäder, vindkraftverk, infrastruktur och annat riskerar att ställas in eller försenas kraftigt.
I måndagens NSD varnar till exempel LKAB för att beslutet utgör ett allvarligt hot mot gruvdriften i Malmfälten.
Uppseendeväckande är dessutom den totala oförutsägbarheten i Mark- och miljööverdomstolens agerande.
Bolaget skickade in sin ansökan för hela fyra år sedan och så sent som i april fick Cementa besked från Mark- och miljööverdomstolen om att den mer än 100-åriga verksamheten i Slite kunde fortsätta som vanligt. Men bara tre månader senare – mitt i den svenska industrisemestern och bara fyra månader innan gällande tillstånd löper ut – kommer alltså ett diametralt motsatt besked!
Det går givetvis inte att bedriva en tung och central industriell verksamhet på sådana lösa boliner.
Helt riktigt har både fackliga organisationer och industriföreträdare reagerat starkt och krävt snabba åtgärder för att lösa cementkrisen. I förra veckan uppvaktades näringsminister Ibrahim Baylan (S) av Byggföretagen, Industriarbetsgivarna, Svensk Betong och Svemin samt fackförbunden Byggnads och IF Metall.
Samtalen tycks ha förts i en god och konstruktiv anda.
I torsdags meddelade även Cementa att bolaget nu överklagar Mark- och miljööverdomstolens beslut till Högsta domstolen.
Självfallet ska det finnas miljökrav på cementtillverkning och annan industriell verksamhet, vilket det även gör. Sverige är ett globalt föregångsland när det gäller arbetsmiljö- och miljöpolitik. Till exempel har Cementa inlett ett arbete för att bli klimatneutralt 2030.
Inget är dock vunnet för jordens klimat (eller de mänskliga rättigheterna) om miljöprocesserna i Sverige blir så tidskrävande och besvärliga att cementproduktion, utvinning av sällsynta jordartsmetaller, ståltillverkning och annat istället sker i länder som Ryssland, Ghana eller Mali.
Sedan en tid tillbaka jobbar en statlig utredning för att få fram en modernare och effektivare miljöprövning i Sverige. Enligt tidsplanen ska den presentera sitt slutbetänkande 15 december i år.
Hanteringen av Cementas tillstånd visar att utredningsmaskineriet gärna får jobba betydligt snabbare.