Byråkratins kvarnar mal olika

Företagen ska kunna förvänta sig likvärdig handläggning och samma bemötande, oavsett om de är verksamma i Skåne eller Norrbotten.

Det finns 21 olika länsstyrelser i Sverige.

Det finns 21 olika länsstyrelser i Sverige.

Foto: Johan Nilsson/TT

Ledare2019-12-17 04:51
Detta är en ledare. NSD:s ledarredaktion är socialdemokratisk och bildar opinion för arbetarrörelsens grundvärderingar.

I slutet av september hamnade jag på ett seminarium i Luleå.

Transportföretagen bjöd in politiker, näringsliv och opinionsbildare till ett så kallat mobilitetssamtal. Det handlade mycket om vikten av infrastruktursatsningar och kompetensförsörjning för att underlätta utvecklingen för transportnäringen.

Magnus Sundström, Wibax AB i Piteå, pekade dessutom på hur oförutsägbara tillståndsprocesser hos landets länsstyrelser krånglar till det för bolaget.

"För att få lagra kemiska produkter i våra hamnterminaler krävs tillstånd. Genom de stora volymer det handlar om för vår del hamnar tillståndsärendena på länsstyrelsernas bord", berättade han.

Hanteringen skiljer sig emellertid kraftigt mellan landets 21 olika länsstyrelser. I en länsstyrelse tog det bara sex månader att behandla ärendet. I en annan länsstyrelse pågick processen fyra långa år, trots att det handlade om samma typ av terminalbygge.

Liknande problem finns i byggbranschen. I en artikel på Svenskt Näringslivs hemsida konstaterar Kent Johansson, vd för Älvsbyhus, att kommunerna har väldigt skiftande uppfattningar om de statliga byggreglerna. 

"Vi märker med jämna mellanrum av hur byggreglerna tolkas olika av kommunerna. Det är inte hållbart. Kompetensen varierar i olika kommuner och man kan se ett mönster där tjänstepersoner med lång erfarenhet generellt utför sitt arbete på ett mer rationellt sätt", säger han.'

Det handlar bland annat om skilda syn på kraven när det gäller energi och buller.

Det är allvarligt att byråkratins kvarnar mal så olika i skilda delar av landet och tycks hänga på enskilda tjänstepersoner. 

Företagen ska kunna förvänta sig samma handläggning och bemötande, oavsett om de är verksamma i Skåne eller Norrbotten. Lagar och statliga regelverk är statliga just för att det ska vara en likvärdighet i hela landet.

Mot den bakgrunden är det inte konstigt att Wibax efterlyser en mer central och styrning av tillståndsfrågorna.

Sannolikt skulle det göra hanteringen både snabbare och billigare för både stat och företag. 

De senaste månaderna har näringsminister Ibrahim Baylan (S) varit ute på en regelförenklingsresa i Sverige.

Baylan anser att företagen ska kunna förvänta sig "god service och ett bra bemötande från statliga och kommunala myndigheter, rimliga handläggningstider och hög kvalitet på regelgivning och regeltillämpning".

Det är en god ambition för näringspolitiken. Signalerna från Wibax, Älvsbyhus och andra visar att det finns en del att göra.