Bruka skogen med förnuft

Miljöpartisterna borde inte sätta käppar i hjulen för dem som vill bruka skogen på ett ansvarsfullt sätt.

"Miljöpartisterna borde inte sätta käppar i hjulen för dem som vill bruka skogen på ett ansvarsfullt sätt", skriver NSD:s Olov Abrahamsson.

"Miljöpartisterna borde inte sätta käppar i hjulen för dem som vill bruka skogen på ett ansvarsfullt sätt", skriver NSD:s Olov Abrahamsson.

Foto: TT/NSD Arkiv

Ledare2021-02-17 06:03
Detta är en ledare. NSD:s ledarredaktion är socialdemokratisk och bildar opinion för arbetarrörelsens grundvärderingar.

I en stort uppslagen artikel i Dagens Nyheter vill Miljöpartiets språkrör dubblera mängden skyddad skog och att antalet nationalparker ska öka från 30 till 40.

I ett debattinlägg invänder emellertid en S-trio att "det vore förhastat och olyckligt" av Sverige att låsa sig för hur stora arealer skog som ska skyddas. De pekar dessutom på att Sveriges sätt att räkna skyddad natur avviker internationellt, vilket skapat en bild av att landet skyddar mindre skog än andra europeiska länder.

I själva verket är det faktiskt tvärtom, enligt en rapport från LRF (Lantbrukarnas Riksförbund). Rapporten pekar på att Sveriges sätt att beräkna skyddad mark sannolikt är strängare än något annat land inom EU.

"Att svenska myndigheter räknar på ett annat sätt än resten av Europa snedvrider bilden av hur mycket skyddad natur vi har i Sverige. Det riskerar att påverka politiska beslut som rör Sverige, både nationellt och på EU-nivå, på felaktiga grunder. Det kan innebära stora negativa konsekvenser för utvecklingen av svensk bioekonomi, omställningen till ett hållbarare samhälle och bli en konkurrensnackdel för den gröna näringen", varnar LRF-basen Palle Borgström.

Det är invändningar som även de gröna bör ta på största allvar. 

De borde se att skogen kan spela en viktig roll i omställningen från ett oljebaserat till ett fossilfritt samhälle och att det är dumt att sätta käppar i hjulen för dem som vill bruka skogen på ett ansvarsfullt sätt.

Skogen ger inte Sverige bara jobb och exportinkomster. Den ger också möjlighet att utveckla nya biobaserade och klimatsmarta bränslen, vilket borde vara ett självklart inslag i arbetet för att göra Sverige till världens första fossilfria välfärdsland.

Tag bara Sunpine i Piteå. Varje år producerar företaget 100 miljoner liter talldiesel. Klimateffekten är en minskning av koldioxidutsläppen med 250 000 ton per år. Det motsvarar 157 672 dieselbilars utsläpp per år.

"Hur mycket vi än vrider och vänder på det så kommer vi inte från att skogens produkter är förnyelsebara och att träd som återplanteras binder koldioxid under väldigt lång tid", påpekar helt riktigt Per-Olof Sjöö, ordförande för GS Facket, som organiserar landets skogsarbetare.

Viktigt att notera är även siffrorna om skogstillväxten. De svenska skogarna växer med cirka 116 miljoner kubikmeter produktiv skog per år. Men det avverkas bara 75-95 miljoner kubikmeter skog per år, enligt sajten Skogskunskap.

Kort sagt: Det går att avverka mer utan att det äventyrar allmänhetens tillgång till fina skogsmarker för rekreation och friluftsliv. Sverige är och förblir ett av de skogrikaste länderna i världen.