Över 125 000 svenskar har gått med i arbetslöshetskassan under det första kvartalet 2020, de flesta under mars månad. Med en fortsatt förväntad ökning innebär det att snart 3,8 miljoner personer är medlemmar i en A-kassa.
"Det är ett enormt tryck på A-kassorna just nu. Normalt brukar det vara några tusen ansökningar per månad, men nu har vi sett tiotusentals nya medlemmar på mycket kort tid. A-kassorna arbetar stenhårt för att hantera ärendena så snabbt som möjligt", säger Tomas Eriksson, kanslichef på Sveriges A-kassor.
Skälet är givetvis den stigande arbetslöshet som följer i spåren av coronapandemin. Arbetsmarknadsprognoserna är mycket dystra.
Aldrig har så många svenskar varslats som i mars 2020 – 36 800 personer. Det tidigare rekordet var i november 1992, då 22 000 personer som omfattades av varsel.
Arbetslösheten väntas stiga från knappt sju procent till nio procent och ligga kvar där även under 2020 och 2021, enligt Finansdepartementets beräkningar.
I ett värstascenario räknar regeringen med att arbetslösheten till och med kan stiga över 13 procent!
Därför är det bra att många nu äntligen ser om sitt hus och förstår att skaffa sig en inkomsttrygghet vid arbetslöshet.
Genom regelförändringarna i regeringens krispaket blir det nu också enklare att kvalificera sig för ersättning från A-kassan.
Den som går med i A-kassan får nu som minst drygt 6 000 kr i månaden, förutsatt att man jobbat i snitt minst motsvarande två dagar i veckan det senaste halvåret.
Även det så kallade taket höjs kraftigt. Den högsta månadsinkomst där den arbetslöse får 80 procent av sin tidigare lön som A-kassa höjs från omkring 25 000 till cirka 33 000 kronor i månaden.
Det betyder att det är en enorm fördel för den enskilde att vara med i A-kassan jämfört med att gå till socialkontoret för att klara försörjningen.
För den som vill få försörjningsstöd, det vill säga socialbidrag, väntar alltid en stentuff individuell prövning av privatekonomin. I princip måste man först tömma alla sparkonton och sälja bilen, sommarstugan eller andra tillgångar.
Samtidigt är A-kassan till nytta för samhällsekonomin.
Den upprätthåller människors köpkraft även i kärva tider, vilket bidrar till att hålla igång de ekonomiska hjulen och motverka att arbetslösheten stiger än nu mer.
Coronakrisen kommer att innebära många svåra prövningar för hela det svenska samhället.
Men för den som är med i A-kassan finns ändå en viss trygghet och en bro över detta mörka vatten.