Bra politik för arbetare

Omställningsstödet kommer att få stor betydelse på en föränderlig arbetsmarknad.

"Marie Nilsson, IF Metall, är närmast lyrisk när hon beskriver det nya studie- och omställningsstödet", konstaterar NSD:s politiske chefredaktör Olov Abrahamsson som fick en pratstund med fackförbundets ordförande under S-kongressen i Göteborg.

"Marie Nilsson, IF Metall, är närmast lyrisk när hon beskriver det nya studie- och omställningsstödet", konstaterar NSD:s politiske chefredaktör Olov Abrahamsson som fick en pratstund med fackförbundets ordförande under S-kongressen i Göteborg.

Foto: TT/NSD Arkiv

Ledare2021-11-08 16:01
Detta är en ledare. NSD:s ledarredaktion är socialdemokratisk och bildar opinion för arbetarrörelsens grundvärderingar.

Under S-kongressen i Göteborg fick jag tillfälle att prata en stund med Marie Nilsson, ordförande i fackförbundet IF Metall, som organiserar över 300 000 arbetare. Många av dem jobbar i den tunga industrin i Norrbotten.

Hon var närmast lyrisk när hon beskrev regeringens förslag till omställningsstöd.

"Det är den största reform som den här regeringen levererat", sa hon och pekade på vilken enorm betydelse som stödet kommer att få för vanliga knegare. De får bättre möjligheter till vidareutbildning och omskolning när arbetsmarknaden förändras.

Man kommer att kunna studera ett helt år med 80 procent av en lön på upp till 25 575 kronor i månaden. Om man dessutom jobbar på en arbetsplats som är med i det nya huvudavtalet på arbetsmarknaden får man 80 procent av en månadslön upp till 30 600 kronor.

Med andra ord: Det är en reform som kommer att spela en avgörande roll för att öka tryggheten på arbetsmarknaden, som just nu genomgår en stor omvandling.

Det pågår en snabb automatisering, digitalisering och robotisering i alla delar av näringslivet. Gamla arbetsuppgifter försvinner eller förändras. 

Därför är ständig kompetensutveckling – det livslånga lärandet, som Socialdemokraterna talar om – nyckeln för att människor inte ska slås ut från arbetslivet. Kunskap är den viktigaste trygghetsförsäkringen i det moderna arbetslivet.

Det nya omställningsstödet är ett exempel på att den S-ledda regeringen har lyssnat på de fackliga kraven. Men budgeten för 2022 rymmer också flera andra insatser med stor betydelse för vanliga arbetare och tjänstemän – som förbättringarna i sjukförsäkringen, den nya trygghetspensionen och förstärkningarna av det så kallade Industriklivet.

Det är viktiga besked inför valåret 2022. Socialdemokraterna vårdar sin klassiska karaktär som löntagarparti.

Tydligt är dessutom att det finns en höger som vill sätta stopp för många av dessa reformer. 

Moderaternas budgetmotion visar svart på vitt vad som är att vänta vid ett regeringsskifte. Ulf Kristersson & Co avvisar bland annat trygghetspensionen, familjeveckan och lättnaderna för de sjukskrivna – stick i stäv med löntagarorganisationernas önskemål.

6 oktober hade tidningen Arbetet en gedigen genomgång av oppositionens budgetmotioner.

Det är en artikel som borde ruska liv i alla fackliga företrädare och leda till att de nu höjer sina röster i debatten inför nästa års val. 

Det finns skäl att varna för konsekvenserna av ett regeringsskifte. En regering med Ulf Kristersson som statsminister skulle rulla tillbaka många fackliga landvinningar.