Nyligen publicerades en debattartikel i Aftonbladet författad av tre S-politiker. Hanna Westerén, Anna-Caren Sätherberg och Fredrik Lundh Sammeli är alla riksdagsledamöter och ledamöter i partistyrelsen för Socialdemokraterna. Lundh Sammeli är också, som bekant, ordförande för Socialdemokraterna i Norrbottens län.
Dessa S-toppar är överens: Sverige behöver fler gruvor, både för jobbens och klimatets skull. Det måste därför bli enklare att få tillstånd att starta gruvor i Sverige.
Hela debattartikeln bär på viss industriromantik men poängen är dock densamma som denna ledarsida tjatat om länge, nämligen att svensk gruvdrift både har möjligheter och ansvar.
Koppar är en metall som vi behöver utvinna mer av för att klara elektrifieringen, kobolt behövs för batterier och telefoner.
Detta är fakta, och så länge ingen motsätter sig framtiden så behöver Sverige ta ställning till hur vi ska få tag på dessa (och andra) metaller och mineraler. Få länder har så noggranna regelverk kring de miljömässiga konsekvenser gruvdrift får på närområdet som vi i Sverige har. Detsamma gäller de skydd och arbetsvillkor vi har tack vare en lång tradition av facklig organisering.
Om Sverige inte bryter, då hamnar hålet i någon annan del av världen. Någonstans där hänsyn inte tas till naturen och där skyddsutrustning för arbetarna inte är att tala om. Det är inte globalt hållbart, hur mycket vi än hade kunnat önska att det vore så.
Ska Sverige på riktigt vara ett föregångsland i både klimatomställning och frågor som rör arbetsrätt så måste vi ha gruvor. Och, som de socialdemokratiska toppolitikerna föreslår, så måste processen att öppna gruvor därmed bli enklare.
Att förenkla processen innebär dock inte att försvaga naturskyddet. Vi har flera exempel på långdragna processer här i Norrbottens län, inte minst Laver och Kallak.
Det är tiden det tar för att utreda, i kombination med att frågan är politiskt laddad och splittrar regeringen, som gör att lokalsamhällen ställs undrande. Kommer det komma en gruva, och därmed arbetstillfällen? Eller bedöms miljöpåverkan i närområdet vara för stor? Oavsett var beslut landar är det viktigt att processen förkortas.
Det känns bra att Socialdemokraterna äntligen vågar lyfta och lägga tyngd vid den här frågan. Miljöpartiets plakatpolitik blir alldeles för inåtvänd i frågan om svensk gruvdrift, trots att klimathotet som bekant är ett globalt problem.
Om MP inte vågar erkänna gruvornas betydelse för både svensk ekonomi och arbetstillfällen i glesbefolkade län borde de åtminstone kunna hålla med om att det vore värre att göra sig beroende av brytning i Kina och Ryssland av metaller och mineraler som trots allt behövs. Det här behöver S trycka hårdare på gentemot sina regeringskompisar i Miljöpartiet.
Frågan är på det viset större än bara var en gruva ska ligga och vem som blir dess granne. Vi i Sverige har, och ska fortsatt ha, ett starkt naturskydd. Men för att rädda planeten behöver vi bryta de metaller som är en förutsättning för den gröna omställningen.
Det är skönt att se S-partistyrelseledamöter aktivt ta upp den debatten, istället för att ducka den.