Hyresgästföreningens senaste rapport om unga vuxnas boendeförhållanden borde väcka viss eftertanke hos bostadsansvariga politiker i både regering och riksdag.
Rapporten visar att nästan 200 000 unga vuxna är "mambosar", det vill säga bor ofrivilligt hemma hos sin föräldrar. Dessutom visar rapporten att 35 procent av alla vuxna tvekar inför att bilda familj på grund av läget på bostadsmarknaden.
Hela 29 procent är oroliga för om de överhuvudtaget ska hitta eget boende i framtiden.
"Unga vuxna möter idag en trasig bostadsmarknad. Det är resultatet av otillräcklig politik under lång tid, och kommer att bli ännu värre när bostadsbyggandet nu tvärnitar. Det som unga vittnar om borde få alla politiker att inse att de inte längre kan sitta på händerna - det är dags att gå till handling", säger Ola Palmgren, talesperson för unga vuxna samt vice förbundsordförande i Hyresgästföreningen.
Någon ljusning är inte heller i sikte.
Boverket rapporterar att det råder bostadsbrist i 180 av landets 290 kommuner – en situation som nu riskerar att förvärras i och med att bostadsbyggandet minskar kraftigt.
Trots denna alarmerande situation sker dock i princip ingenting från regeringshåll. Initiativen från bostadsminister Andreas Carlsson (KD) lyser med sin frånvaro.
Istället har riksdagens högermajoritet valt att skrota investeringsstödet för byggandet av hyresrätter och studentlägenheter, trots att det var en effektiv åtgärd som gjorde att det byggdes fler lägenheter med lägre hyror än i annan nyproduktion.
Andreas Carlson och hans regeringskamrater verkar helt förlita sig på att marknadens osynliga hand ska fixa problemen och lösa bostadsbristen.
Till exempel är det talande att Tidöavtalet (uppgörelsen mellan SD, M, KD och L) inte innehöll några skrivningar om bostadspolitiken. Men denna form av ickepolitik är dömd att misslyckas.
Den marknadsliberala handboken fungerar inte i verkligheten. Historien lär oss att det krävs politiskt engagemang och olika former av stimulanser för att upprätthålla ett rimligt bostadsbyggande.
Det finns ingen brist på idéer. Såväl Hyresgästföreningen som Byggnadsarbetareförbundet har presenterat ett antal tänkbara åtgärder för att få fart på byggandet.
Men nu krävs action från politiskt håll. Regeringen kan inte bara vänta och se.
Byggandet måste stöttas på ett eller annat sätt. I annat fall kommer bostadsbristen och situationen för unga vuxna bara att fortsätta förvärras.