Borgarna har lärt av tories
Detta är en ledare. NSD:s ledarredaktion är socialdemokratisk och bildar opinion för arbetarrörelsens grundvärderingar.
I måndagens budgetdebatt i riksdagen använde Tiefensee "the fear factor" (skräckens strategi) efter gamla bekanta mönster från USA och Storbritannien.
Det blir en "skattechock" om de rödgröna partierna får bestämma, varnade Tiefensee.
Exakt samma argument använde det brittiska högerpartiet, tories, under valrörelsen 1992. De trummade ut budskapet att labour, det brittiska arbetarpartiet, skulle höja skatterna kraftigt för låg- och inkomsttagare om de fick makten.
"Extra would labour tax you", skrev tories i sina valannonser 1992. Elektriker, sjömän och försäljare skulle drabbas hårt av labours politik.
Nu kommer dessa argument att återanvändas i den svenska debatten inför valet 2010. Väljarna ska skrämmas tillbaka till alliansen.
Borgarna kommer att snacka om att blir en skattechock för vanliga sjuksköterskor och metallarbetare.
Och visst: Vill man ha en bra offentlig sektor så förutsätter det att vi betalar skatt. Fler lärare, utbyggd äldreomsorg, sjukvård och fler poliser är inte gratis.
Men socialdemokraternas finansministerkandidat Thomas Östros riktar verkligen inte udden mot småfolket. I försiktiga ordalag har han talat om att återinföra "en modern förmögenhetsskatt" och om höjd fastighetsskatt på "dyra fastigheter".
Den typen av skattehöjningar kan knappast beskrivas som "en skattechock" för normalinkomsttagarna.
Istället handlar det om en återgång till den gamla fina principen "skatt efter bärkraft". Det är inte orimligt att den som har det gott ställt också bidrar mer än den som lever under knappa ekonomiska omständigheter.