Bara 99 dagar kvar till Europavalet

Det är mycket som står på spel i sommarens val till Europaparlamentet.

Rutinerade Johan Danielsson och Heléne Fritzon är tvåa respektive etta på Socialdemokraternas valsedel i sommarens val till Europaparlamentet.

Rutinerade Johan Danielsson och Heléne Fritzon är tvåa respektive etta på Socialdemokraternas valsedel i sommarens val till Europaparlamentet.

Foto: Anders Wiklund/TT

Ledare2024-03-02 07:01
Detta är en ledare. NSD:s ledarredaktion är socialdemokratisk och bildar opinion för arbetarrörelsens grundvärderingar.

Idag är det bara 99 dagar kvar till Europavalet 9 juni. Medborgarna i Sverige och EU:s övriga 26 medlemsländer ska välja sina företrädare i Europaparlamentet för fem år framåt.

Sakta men säkert börjar partierna även dra igång sina kampanjmaskinerier. Till exempel har Socialdemokraterna sin valupptakt söndag 10 mars. Samma dag börjar partiet även knacka dörr.

Viktigast är dock inte vad partierna gör utan att vanligt folk besinnar sitt ansvar för demokratin och använder sin rösträtt i Europavalet. Om valdeltagandet blir lågt är risken stor att en del udda politiska partier kommer att få ökad makt i EU.

Minns till exempel framgångarna för Junilistan och Piratpartiet i Europaparlamentsvalen 2005 respektive 2009. Helt plötsligt gavs två helt oprövade partier ett stort ansvar och betydande inflytande.

Sådant är inte vad Europa behöver just nu – i en tid med krig och stor oro. Då krävs ett stabilt ledarskap och att Europapolitiken präglas av ordning och reda – inte politiska noviser, vildar och extremister.

Enligt opinionsmätningarna finns skäl att känna viss oro inför Europavalet.

Nyligen skrev Dagens Nyheter om en prognos från Europe Elects som visar att främlingsfientliga och högerradikala partier är på frammarsch och har vind i seglen.

Enligt mätningen ökar såväl ID-gruppen (som rymmer exempelvis franska Nationell samling och italienska Lega) som ECR (där bland annat Sverigedemokraterna och Sannfinländarna återfinns.)

I DN gör erfarna EU- och Nato-korrespondenten Pia Gripenberg bedömningen att det är en utveckling som kan leda till ett mer splittrat parlament som får svårare att enas i viktiga politiska beslut.

Det är givetvis allvarligt med tanke på allt som står på spel under de kommande åren – alltifrån kriget i Ukraina till terrorhoten, klimatfrågan och den grova gränsöverskridande brottsligheten. Då behövs mer sammanhållning, samarbete och solidaritet i Europa – inte högernationalistisk politik.

Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg har talat om att vi befinner oss i "det farligaste ögonblicket för europeisk säkerhet under en hel generation".

Det är ord som inskärper allvaret inför Europavalet. Det spelar roll vilka 705 ledamöter som tar säte i parlamentet under de kommande fem åren och vilka beslut som parlamentet fattar om stödet till Ukraina, klimatpolitiken och mycket annat.

Kort sagt: Det finns många starka skäl för folk att släpa sig iväg till vallokalerna och rösta.