Gatudemonstrationerna i Turkiet började som en fredlig protest mot exploateringen av en park i Istanbul.
Om myndigheterna omedelbart hade skrinlagt planerna på ett shoppingcentrum i den populära parken och om inte polisen hade gått så hårt fram i början, hade det kanske stannat vid en miljöprotest.
Nu kom demonstrationen in på ett nytt spår, och riktades alltmer mot landets styre sedan drygt tio år, det islamorienterade AKP under den karismatiske och temperamentsfulle Recep Tayyip Erdogan.
Erdogan är populär, men har också många fiender i den gamla styrande sekulära klassen, ”den djupa staten”. Bland de yngre finns en oro för att AKP med stor majoritet i parlament ska bli maktfullkomligt, och efterhand ”islamisera” Turkiet.
Den senare farhågan verkar överdriven. De föreslagna restriktionerna i alkoholförsäljningen ryms gott och väl inom svensk alkohollagstiftning.
Ingen lär bry sig om Erdogans vurm för ökat barnfödande, och att tillåta kvinnor bära sjal när de önskar kan inte anses oförenligt med mänskliga rättigheter. När det gäller demokratin, har Erdogan gjort mer för den än någon annan turkisk politiker genom tiderna.
Redan 2005 uppfyllde landet EU:s så kallade Köpenhamnskriterier, och medlemsskapsförhandlingar inleddes.
Tyvärr tappade Europa, under trycket av högerpopulism och islamofobi och en självförvållad ekonomisk kris, intresset för att släppa in Turkiet i EU. Det har lett till vissa bakslag i Turkiet, framför allt när det gäller yttrandefriheten.
Inställningen till Turkiet inom EU är åter mer positiv, och om Erdogan och hans parti tar lärdom av protesterna, finns det en möjlighet att få igång processen igen.
Turkiet med bortåt 75 miljoner invånare och en snabbt växande ekonomi kan vitalisera ett anemiskt Europa och stärka EU:s idag svaga inflytande i Mellanöstern.
Men det är viktigt att Erdogan visar att Turkiet kan balansera sekulära och religiösa intressen i det politiska livet.
Den frågan går som en röd tråd genom hela Mellanöstern i den arabiska vårens spår. Turkiet har hittills varit ett föredöme för länder som söker en ny balans mellan sekulärt och religiöst.
När detta skrivs, tyder det mesta på att AKP och dess ledning tagit till sig budskapet från demonstranterna.
Om sedan fega turkiska media rycker upp sig, kan protesterna stärka demokratin i Turkiet – och Europa, dit Turkiet brukar räknas trots att större delen av landet ligger i Asien.