Ebba Busch (KD) har hög svansföring i debatten om pandemin och äldreomsorgen.
Få har glömt det famösa uttalandet i SVT:s partiledardebatt i juni 2020 där hon anklagade regeringen för att "med berått mod" låta smittan sprida sig på landets äldreboenden.
Under Kristdemokraternas kommundagar 16 april kom en ny attack.
"Faktum är att äldreomsorgen varit lågt prioriterad av januaripartierna", sa hon.
Det är emellertid inte sant. Under mandatperioden 2014-2018 höjdes statsbidragen till vård, skolor och omsorg med sammanlagt 35 miljarder kr. Det blev 100 000 fler anställda i välfärdssektorn.
De så kallade bemanningsmiljarderna gjorde att det möjligt att anställa fler undersköterskor, vårdbiträden och sjuksköterskor.
Den här mandatperioden har det skett ytterligare höjningar av statsbidragen plus ett särskilt äldreomsorgslyft.
Som både stats- och finansministrar framhåller kommer det dessutom att krävas fler insatser för att klara utmaningarna under kommande år. Antalet 80-plussare ökar kraftigt och därmed även vårdbehoven.
Men det finns samtidigt skäl att påminna om att regeringen inte bestämmer allt i vårt avlånga land. Kom ihåg att hemtjänst och äldreboenden är ett kommunalt ansvar. Därför har det betydelse även hur de lokala politikerna agerar och prioriterar resurserna.
Till exempel finns skäl att erinra om att Kristdemokraterna själva finns i med i styret av 152 av landets totalt 290 kommuner.
Det innebär att Kristdemokraterna har fantastiska möjligheter att gå i bräschen för bättre villkor för både anställda och brukare. Icke minst gäller det i Stockholm där Erik Slottner (KD) är äldreborgarråd. Men istället sticker Stockholm ut som en kommun med många timanställda inom äldreomsorgen och höga dödstal under pandemin.
Ebba Buschs egen tid som kommunalråd i Uppsala 2010-2015 imponerar heller inte. När hon basade över Uppsalas äldreomsorg sjönk kvaliteten samtidigt som köerna ökade, rapporterade Svenska Dagbladet 29 mars 2019.
Till detta ska läggas alla skattesänkningar som Kristdemokraterna medverkade till under sin tid i regeringsställning. Skatterna sänktes med sammanlagt 138 miljarder kr under den borgerliga regeringsperioden 2006-2014.
Det är pengar som istället hade kunnat lägga grunden till bättre villkor för vård och omsorg.
Mot den bakgrunden kanske Ebba Busch borde uttrycka sig med något större ödmjukhet om behoven inom äldreomsorgen.
Kristdemokraterna kan inte springa ifrån att de har ett stort ansvar för både lokala och historiska försyndelser i äldrepolitiken.