Tisdagens regeringsbesked om Cementa är välkommet. Regeringen vill att riksdagen med en lagändring öppnar för förlängt tillstånd för kalkstensbrytningen på Gotland med åtta månader.
"Vi bedömer att vi kan ta beslut innan den 1 november", säger näringsminister Ibrahim Baylan (S).
Det innebär i så fall att det inte blir en akut cementkris i Sverige i höst, vilket skulle ha fått förödande effekter på allt samhällsbyggande. Investeringar i nya bostäder, vindkraftverk och en massa andra angelägna projekt hade hotats, försenats och fördyrats.
Men i samma stund ska sägas att det är ett andrum, en respit, ett kortvarigt uppskov. Åtta månader går snabbt – och det behövs även en långsiktig lösning på såväl cementförsörjningen som tillståndsprocesserna i Sverige.
Sverige kan importera mer cement, säger en del. Men det är bra om Sverige så långt det går kan klara sina egna behov av cement. Det handlar om jobb, ekonomi och säkerhetspolitik, men också om miljöpolitiska argument.
Cementa har, till skillnad från cementindustrin i många andra länder, höga ambitioner när det gäller social och miljömässig hållbarhet. Siktet är inställt att skapa världens första klimatneutrala cementfabrik på Gotland.
Därför vore det olyckligt även för klimatpolitiken om utdragna, stelbenta och oförutsägbara tillståndsprocesser slår undan benen för verksamheten på Gotland och Sverige istället tvingas importera cement från länder som Polen och Ryssland.
Det är korrekt att grundvattenfrågan är ett problem på Gotland, främst under sommarmånaderna. Men Cementa har pekat på en lösning som förefaller realistisk och hållbar.
Genom att anlägga större vattenmagasin kan Cementa, i samarbete med regionen, lagra vatten under den nederbördsrika vinterperioden som befolkningen sedan kan använda under den torrare årstiden.
Viktig är också att den pågående översynen av tillståndsprocesserna nu verkligen leder till en annan och bättre ordning. Utredaren ska presentera sitt slutbetänkande senast 15 december och enligt direktiven ska det leda till "snabbare och enklare prövningsprocesser".
Sommarens alla turer runt kalkbrottet på Gotland visar att det är ett arbete som brådskar. Cementa är ju tyvärr bara ännu ett exempel på hur segdragna och krångliga tillståndsprocesser ställer till allvarliga problem. Vi har tidigare sett liknande fall även inom gruvnäringen.
Förhoppningsvis blir sommarens cementturbulens därför en väckarklocka för hela det svenska samhället och början på en verklig förändring.