Återinför skrotbilspremien

Problemet med bilar som lämnas vind för våg i naturen finns i hela landet.

Bortforslingen av övergivna bilar i naturen kostar kommunerna mycket pengar varje år.

Bortforslingen av övergivna bilar i naturen kostar kommunerna mycket pengar varje år.

Foto: Jan Collsiöö/TT

Ledare2023-04-04 06:01
Detta är en ledare. NSD:s ledarredaktion är socialdemokratisk och bildar opinion för arbetarrörelsens grundvärderingar.

Under helgens socialdemokratiska distriktskongress i Haparanda Tornio behandlades sammanlagt 32 motioner som skrivits av partimedlemmar runtom i Norrbotten. Bland annat krävde Tomas Wennström, Kalix, ett återinförande av skrotbilspremien för att förnya fordonsflottan samt minska antalet bilar som dumpas i skog och mark.

I sitt svar konstaterade distriktsstyrelsen att den delar motionärens uppfattning och att länets S-riksdagsledamöter vid flera tillfällen aktualiserat frågan i riksdagen. Tyvärr har det dock saknats majoritet för en förändring.

Det finns emellertid starka skäl att fortsätta trycka på via nya motioner och interpellationer.

Problemet med övergivna fordon i naturen finns i hela landet. Den som reser runt på den svenska landsbygden kan alltför ofta se fordonsvrak både här och där.

SVT rapporterade häromåret att kommunerna varje år tvingas hantera omkring 10 000 övergivna bilar. 

Följderna är starkt negativa. Dels är det fråga om nedskräpning och förfulning av landskapet. Dels handlar det om spridning av farligt avfall, eftersom de uttjänta bilarna innehåller vätskor och komponenter som kan vara skadliga för både människor, djur och miljö.

Lagen är tydlig om bilägarnas ansvar för att ta hand om sitt skrot. Men i praktiken har det varit det svårt att komma åt syndarna. Inte sällan handlar det om personer som lever på samhällets skuggsida och jagas av kronofogden.

En del kommuner, som Jokkmokk, har försökt lösa problemet genom en lokal skrotbilsamnesti. 

Under 2018 kunde folk lämna in sina uttjänta bilar på tre platser i Jokkmokk, vilket även gav resultat. Men det innebar samtidigt mycket merarbete och kostnader för en liten kommun som redan får vända på slantarna.

Det vore en betydligt smidigare lösning att återinföra den statliga skrotbilspremien. Några tusenlappar till den som lämnar in bilen hos skroten skulle sannolikt räcka långt.

Människor får ett incitament att lämna sina bilar till destruktion istället för att lämna dem vind för våg i naturen.

En sådan insats kostar självfallet en slant för statskassan. Men den skulle å andra sidan betyda väsentligt lägre kostnader för landets kommuner.

De resurser som kommunerna idag tvingas använda för handläggning, lagring och frakt av skrotbilar är förmodligen högre än vad en skrotbilspremie skulle kosta för den samlade offentliga ekonomin.

Enligt branschorganisationen Bil Sweden finns nästan 600 000 avställda bilar som borde kunna skrotas. Men varje år demonteras och återvinns bara 168 000 bilar.

Det säger något om vidden av problemet, men också om möjligheterna att återvinna mer metall och material från gamla uttjänta fordon samt skapa jobb i demonteringsbranschen.