I tidningen Aktuellt i Politiken gör journalisten Jan Söderström en intressant iakttagelse. Han noterar hur andra partiledare ofta och gärna citerar tidigare socialdemokratiska partiledare och ministrar.
Nooshi Dadgostar (V) lyfter fram statsminister Tage Erlanders reformer, "hela grunden i vår välfärdsstat". Ulf Kristersson beskriver den legendariska socialministern Gustav Möller som ett föredöme, särskilt hans klassiska ord om att ”varje bortslösad skattekrona är en stöld från folket”.
Jimmie Åkesson (SD) talar gillande om Per-Albin Hanssons folkhemstanke. I en Expressenintervju uttrycker Ebba Busch (KD) sin sympati för Göran Perssons politiska ledarskap och pragmatism. För att nämna bara några exempel.
Hyllandet av dessa gamla S-ikoner har samma bevekelsegrunder, oavsett om det kommer från vänster- eller högerhåll.
Dadgostar, Åkesson med flera vill framställa sig själva och sina partier som naturliga arvtagare till Per-Albin Hansson, Tage Erlander och andra socialdemokrater som gick i spetsen för folkhemsbygget och alla populära reformer.
Det är dock avslöjande för deras egna partier.
Det säger ju ganska mycket att Nooshi Dadgostar hellre talar om Tage Erlander än Hilding Hagbergs och Sven Linderots insatser. Eller att Jimmie Åkesson föredrar att citera Per-Albin Hansson istället för sina föregångare Anders Klarström och Mikael Jansson.
Uppenbarligen känns det inte lika kul att tala om de egna partiernas historia och ideologiska rötter. Därför försöker de istället att paratisera på socialdemokratins stolta historia och politiska arv.
Just nu finns emellertid inget som tyder på att taktiken är framgångsrik. Tvärtom går Socialdemokraterna starkt i opinionsmätningarna.
I SVT Novus marsmätning ligger Socialdemokraterna på höga 38,2 procent – en klar och statistiskt säkerställd uppgång jämfört med valet 2022. För övriga partier är skillnaderna små. De backar eller står och stampar på ungefär samma fläck som i fjolårets val.
SVT:s Valu (stora vallokalsundersökning) 2022 visar dessutom att Socialdemokraterna alltjämt har störst förtroende på en rad centrala politikområden – icke minst när det gäller välfärden.
Flest väljare anser att S har bäst politik för sjukvården, skolan, landets ekonomi, jämställdheten och pensionerna.
Opinionsvindarna kan givetvis förändras under de många och långa månader som återstår inför riksdagsvalet 2026. Men för närvarande råder det ingen tvekan om opinionsläget.
Det är medvind för Magdalena Andersson och hennes parti medan det är motlut för Åkesson, Dadgostar, Busch och i princip alla andra.