Agda Rössel (som levde 1910-2001) växte upp i Kilvo i Gällivare och blev världens första kvinnliga FN-ambassadör 1958 – en milstolpe i arbetet för jämställdhet och kvinnors rättigheter i världen.
I historieskrivningen har dock Rössel länge varit förbisedd. Men tack vare Elin Jäderströms bok ”Hennes excellens Agda Rössel – från banvaktstugan till FN-skrapan” (Atlantis 2018) fick denna banbrytare välförtjänt och ordentlig uppmärksamhet.
Samma år som utgivningen av boken passade UD och FN-förbundet på att arrangera ett seminarium om hennes gärning.
I november 2019 fick dessutom Agda Rössel ett rum uppkallat efter sig hos den svenska FN-representationen i New York.
Under många år har det också varit tal om att synliggöra Agda Rössels och hennes historiska insats på något sätt i födelsekommunen Gällivare.
Och nu finns det äntligen ett minnesmärke i Agda Rössels park utanför järnvägsstationen i Gällivare. Det invigdes 30 september. På plats fanns bland andra tidigare civilministern Ida Karkiainen (S) och Agda Rössels son Robert Rössel.
Monumentet är både berättigat och välkommet. Rössel är värd att minnas och få stå på piedestal även i Gällivare.
Hon visade att en person som vuxit upp under enkla förhållande i glesbygden i norra Sverige kan ta plats och göra skillnad i världspolitiken.
Som FN-ambassadör blev hon en stark röst för bland annat avskaffandet av dödsstraff, kvinnors rätt att bestämma över sin egen kropp och bekämpandet av kvinnlig omskärelse.
Kvinnlig könsstympning var en fråga som överhuvudtaget aldrig hade diskuterats innan Rössel tog klivet in i FN-högkvarteret i New York i slutet av 1950-talet.
Rössel gjorde flera försök, ombedd av kvinnliga representanter från afrikanska länder, att ta upp frågan. Det tog tid att nå resultat. Men efter hårt och enträget diplomatiskt arbete så lyckades Rössel göra kvinnlig omskärelse till en fråga även på FN-dagordningen.
På det sättet medverkade hon också att lägga grunden till det som blev den feministiska utrikespolitiken under de socialdemokratiska regeringsåren 2014-2022. Med Agda Rössel blev kampen för jämställdhet ett svenskt signum i internationella sammanhang.
Därför förtjänar hon att nämnas i samma andetag som Dag Hammarskjöld, Jan Eliasson, Margot Wallström och andra svenskar som spelat en viktig roll i FN-sammanhang.
Agda Rössels pionjärinsats hade en stor betydelse och gör avtryck även i vår tid.