ABF (Arbetarnas bildningsförbund) bedriver en i grund och botten sund och väl fungerande verksamhet.
I ABF:s verksamhetsberättelse läser jag om aktiviteterna från norr till söder – om antinazistiska folkbildare i Södermanland, om en mobil musikstudio i Jönköping som betyder mycket för utsatta ungdomar, om pensionärer i Örnsköldsvik som lär sig att betala räkningar via Internet, om ett odlings- och integrationsprojekt i Boden där afrikanska grödor växer bredvid svenska plus en massa andra bra saker.
Totalt deltar ungefär 750 000 människor i ABF:s verksamhet varje år. Förutom studiecirklar där du kan lära dig engelska eller spela gitarr erbjuder förbundet även kurser, föreläsningar och kulturevenemang.
I många mindre orter är inte sällan ABF och andra bildningsförbund den viktigaste kulturbäraren.
Under de senaste åren har emellertid tidningsrubrikerna om ABF i Norrbotten kretsat kring helt andra saker än all denna fina verksamhet.
Under 2019 rapporterades om allvarliga personal- och arbetsmiljöproblem som ledde till att länschefen till sist fick lämna sin anställning.
I februari 2020 rekryterades rutinerade Eva Rögde som ny verksamhetschef.
"Vi har en kris- och kommunikationsplan. Alla anställda kommer att erbjudas digital utbildning om bland annat kränkande särbehandling. Jag är noga med att ha tydlig kommunikation med facket och personalen och goda dokument för verksamhetsledningen", sa Rögde i en intervju med tidningen Handelsnytt 29 april.
Då kändes det som att saker och ting var på väg att lugna ned sig och att ABF Norr skulle få en nystart.
Men uppenbarligen består oroshärdarna. I veckan har det slängts ny ved på ABF-brasan. Ånyo handlar medierapporteringen om interna bråk och bekymmer.
Det är allvarligt och sorgligt för ABF.
Det känns som att det nu är nödvändigt med en extraordinär insats från ABF:s centralorganisation för att hantera personalproblemen i ABF Norr. Uppenbarligen klarar den regionala organisationen inte av att lösa krisen på egen hand.
ABF Norr har länge varit en av ABF:s starkaste distriktsorganisationer. Men om det ska fortsätta så här – år efter år, månad efter månad – så kommer verksamheten att ta allvarlig skada.
Förbundsordföranden Helén Pettersson och förbundssekreteraren Ewa Lantz har all anledning att se med stor oro på det som sker i Norrbotten just nu.
Den nuvarande situationen är inget som gagnar ABF eller arbetarrörelsen i stort.