ABF har ett särskilt ansvar

En arbetarrörelseorganisation som ABF ska inte förknippas med dålig arbetsmiljö.

Det har varit en del trista rubriker om ABF (Arbetarnas bildningsförbund) i Norrbotten den senaste tiden.

Det har varit en del trista rubriker om ABF (Arbetarnas bildningsförbund) i Norrbotten den senaste tiden.

Foto: Janerik Henriksson/TT

Ledare2019-10-24 04:09
Detta är en ledare. NSD:s ledarredaktion är socialdemokratisk och bildar opinion för arbetarrörelsens grundvärderingar.

ABF (Arbetarrörelsens bildningsförbund) är en av arbetarrörelsens bästa uppfinningar.

Organisationen grundades 1912. Rickard Sandler (en av initiativtagarna) talade engagerat om ”att arbetaren har andra behov än magens”. Han argumenterade för löntagarnas delaktighet i kulturlivet och för att den framväxande arbetarrörelsen skulle skaffa sig kunskaper.

Instrumentet blev ABF:s studiecirklar och arbetarrörelsens folkhögskolor. Folkbildningen skulle hjälpa löntagarna att ”stiga från mörkret till ljuset”, som det heter i arbetarsången.

Även vanliga knegare, som inte hade möjlighet att gå på universitet, skulle få chansen att skaffa sig kunskaper och växa som människor.

I dag är ABF Sveriges största bildningsförbund. Varje år deltar hundratusentals människor i ABF:s studiecirklar, möten och kurser. Det handlar om allt från körsång och dans till mat, språk och politik. Många av dagens fackliga och politiska ledare har fått sin första skolning i en ABF-cirkel om föreningskunskap, arbetsrätt eller ideologi.

Olof Palme beskrev en gång i tiden Sverige som en ”studiecirkeldemokrati” –  och utan tvekan har cirkeln som arbetsform ett stort demokratiskt värde.

Människor möts som jämlikar runt ett bord; de får chansen att argumentera och framföra sina åsikter. Men samtidigt får de även träffa andra och höra deras invändningar. Man tvingas lyssna på och respektera andras argument.

Det är en studiemetod som syftar till att öka toleransen och respekten för att det finns olikheter och åsiktsskillnader. På det sättet medverkar cirkeln till att skapa demokratiska samtal i ordens bästa mening. 

Den senaste tiden har dessvärre inte ABF i Norrbotten förknippats med dessa demokratiska värden. Istället har tidningsrubrikerna handlat om allvarliga arbetsmiljöproblem och lett till att länschefen fått lämna sin anställning.

Fackförbundet Handels, som företräder de anställda i bildningsförbundet, och ABF Norr ska nu ta fram en handlingsplan för att liknande situationer inte ska uppstå igen. Vi får hoppas att det är insatser som ger resultat.

ABF ska inte sammankopplas med dålig arbetsmiljö. Tvärtom har ABF och andra organisationer som företräder arbetarrörelsens grundvärderingar ett särskilt ansvar för att bedriva en schysst och progressiv personalpolitik. 

Det gäller alltid att försöka leva som man lär. Rickard Sandlers gamla fina idéer måste prägla ABF även 2019.