80 år efter Auschwitz: Hatet får nya former men hotet kvarstår

Historien har en tendens att upprepa sig. Vi som tror på alla människors lika värde och rätt kan inte slå oss till ro. Hotet är reellt, men det kommer i ny skepnad, skriver NSD:s politiska redaktör Veronica Palm.

När vi glömmer nazismens brott risker vi att de återupprepas.

När vi glömmer nazismens brott risker vi att de återupprepas.

Foto: Mostphoto

Ledare2025-01-27 00:01
Detta är en ledare. NSD:s ledarredaktion är socialdemokratisk och bildar opinion för arbetarrörelsens grundvärderingar.

Den 27 januari är det 80 år sedan allierade styrkor gick in och befriade Auschwitz-Birkenau, Nazitysklands största koncentrations- och förintelseläger. 

För att minnas nazismens ofattbara ondska är den dagen vigd som internationell minnesdag över förintelsens offer. 

Jag kommer tända ett ljus. Det gör jag varje år. 

Men det räcker inte. Historien har en tendens att upprepa sig. 

Om vi ska lära av det fasansfulla måste vi förstå att upprepningen inte kommer att vara identisk. 

Det är inte en liten man med mustasch som kommer iscensätta framtida brott mot mänskligheten, men väl hans idé om att vissa människor är mindre värda. 

Det kommer inte heller vara svarta uniformer och putsade kängor som åter marscherar över vår kontinent. 

Det stora svenska parti som är sprunget ur nazismen har nu uniformsförbud på sina medlemsmöten (jo, de behövde tydligen fatta ett sådant beslut). Kängorna är en påminnelse av när de var gatuaktivister, men numer är deras företrädare klädda i dyra kostymer.

Nazismen på 30-talet uppstod inte i ett vakuum. De utnyttjade en ekonomisk och politiskt orolig tid till att peka på syndabockar som det redan fanns fördomar och hat emot. 

Antisemitismen har en mångtusenårig historia. Både judehat och annan rasism är fortfarande levande företeelser än i dag. 

Vi måste hålla ögonen öppna för att se steg som leder till att historien försöker upprepa sig i vår ekonomiskt och politiskt oroliga tid.

Det kan ske genom trollfabriker, ogenerat muslimhat, svartmålning av fri och oberoende media, politisering av myndigheter, slopat föreningsstöd, slakt på studieförbund, klåfingrig kulturpolitik, minskad autonomi för universiteten, begränsa oppositionens möjligheter att verka, för att nämna några aktuella exempel.

Adolf Hitlers nazistparti fick 33 procent av rösterna i det sista fria valet innan han avskaffade demokratin. 

Socialdemokraterna och kommunisterna samlade tillsammans betydligt fler röster. Men med stöd av den konservativa högern blev Hitler ändå rikskansler i januari 1933. 

Redan 14 juni samma år förbjöd han alla andra partier än sitt eget och all politisk aktivitet förutom nazismen. 

Nej, han tackade inte den vanliga högern för hjälpen. Någon med en högerradikal och auktoritär ideologi spelar inte efter samma spelregler som vanliga demokratiska partier. 

I förra veckan annonserade Ebba Busch att hon är beredd att ingå en regering ledd av Sverigedemokraterna. 

Ulf Kristersson kommer naturligtvis inte kunna säga något sådant så länge han själv är statsminister. Men om Moderaterna blir mindre än Sverigedemokraterna även vid nästa val så kommer Jimmie Åkesson aldrig acceptera annat än att leda regeringen. 

Nej, jag säger inte att ett nationalistiskt parti i Sverige i nutid kommer avskaffa demokratin på ett halvår. Vi har alltför många skyddsvallar som fri media, fri bildning, fria myndigheter, fritt föreningsliv och andra av våra friheter i ett fritt land. 

Samtidigt är det just dessa de nu försvagar.

Dessutom går demokratin globalt kräftgång. Den nytillträdda presidenten i USA visar en tydlig riktning och Ungern, alla Sverigedemokraternas föredöme i Europa, rankas inte längre som en demokratisk stat. 

Den demokratiska högern spelar ett högt spel med att ge Sverigedemokraterna mer och mer makt. Ett mycket högt spel. 

Avslutningsvis vill jag markera att nazismens brott är värda att uppmärksammas varje dag – inte minst på minnesdagen för förintelsens offer. Jag vill på intet sätt relativisera det som skedde. Inte alls. Tvärtom är denna text till för att uppmärksamma.

Men det går inte att blunda för att det finns skäl till oro. 

Vi som tror på alla människors lika värde och rätt kan inte slå oss till ro. Hotet är reellt, men det kommer i ny skepnad.