Wiehe från förtvivlan till hopp

8 mars 2017 06:00

Efter ett kraschat 20-årigt äktenskap och i ett tillstånd av ilska, förtvivlan, sorg och kaos började Mikael Wiehe skriva låtar. Som ett sätt att bearbeta och begripa det obegripliga. Låtmaterialet gavs ut på CD-skiva 2009 och fick titeln Sånger från en inställd skilsmässa. Scenföreställningen med samma namn turnerar just nu i länet. En berättelse från mörker till ljus.

På scenen ses tre professionella dansare som turas om att gestalta berättarjaget och den process som han går igenom. Två sångare Andi Almqvist och Åsa Fång Jenséus gör ett fint framträdande och medverkar även i dansen. Andi Almqvist sjunger på skånska så det är lätt att man får bilden av Mikael Wiehe på näthinnan. Ett liveband bestående av fyra musiker framför stämningsfull och emellanåt suggestiv musik, ofta åt bluesgenren.

Koreografen Lidia Wos, har gjort en modern gestaltning av Wiehes texter där hon inkluderar triviala vardagsföremål. Ett våldsamt flyttande av möbler, ett ömsint vårdande av en blomkruka och flyttkartonger hårt hoptryckta runt en man är exempel på hur hon gestaltar olika känslor. Wiehes texter kan ju ibland vara lite övertydliga men Lidia Wos balanserar upp det bra.

De självbiografiska texterna är brutalt uppriktiga och självutlämnande och det är just det som ger tyngd åt föreställningen. Osminkad verklighet som går rakt in i hjärtat. Allt är så mänskligt så jag tror nästan alla kan känna igen sig i någon del av föreställningen.

Men kärleken är stark. Berättelsen slutar i ett försiktigt hopp om försoning. Paret Mikael och Maya Wiehe hittade tillbaks till varandra och skilsmässan blev inställd.

Sånger från en inställd skilsmässa lämnar mycket till eftertanke. Ibland kanske man blir starkare om man vågar riva ner det gamla och börjar bygga sin relation på nya grunder?

Föreställningen, som är ett samarbete mellan Skånes Dansteater och Malmö Opera, kan ses i Kalix 8 mars, Luleå 9 mars och Piteå 10 mars.

Dansteaterkonsert

Sånger från en inställd skilsmässa Haparanda Folkets hus Måndag 6 mars Text och musik: Mikael Wiehe Regi: Stina Ancker Koreografi: Lidia Wos Dansare: Patrick Bragdell Eriksson, Laura Lohi och Lidida Wos Sångare: Åsa Fång Jenséus och Andi Almqvist Musiker: P-O Nilsson, Eddie Nyström, Mats Ingvarsson och Per Melin
Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Susanne Holmberg