Mellan tallarna på Seskarö camping utanför Haparanda har tält satts upp för filmteamet. Den här förmiddagen jobbar de med en scen inne i en gammal husvagn där polisen håller på att fråga ut en misstänkt person.
Uppskattningsvis ett 30-tal filmarbetare runtomkring husvagnen fokuserar alla på olika uppgifter. När det är dags för lunch töms husvagnen på folk och skådespelarna, liksom alla övriga drar sig bort mot serveringen.
Regissören Jesper Ganslandt lyfter blicken från monitorn inne i sitt tält och kommer också ut. Han har nyligen gjort två säsonger av Snabba Cash, så det här blev en helt ny sorts miljö för honom.
– Det är kul att få vara här i Haparanda och filma. Min svärfar Rolf bodde sina första år i Salmis utanför Haparanda, så jag har hört honom prata om det och tyckte det lät så spännande. Det var en av anledningarna till att jag blev intresserad av att göra serien, säger han.
Dessutom gillar han historien.
– Den handlar om människor som hamnar under ganska stor press. Det drar in en sorts ondska i byn och det är spännande att följa de här ganska vanliga människorna och hur de reagerar på det.
Dramaserien Vargasommar som ska bli sex avsnitt i TV4 bygger på en spänningsroman med samma namn från 2020 av Hans Rosenfeldt. Han är kanske mest känd för att ligga bakom tv-serien Bron. Hans Rosenfeldt har i en tidigare intervju i Norrbottens-Kuriren i berättat om varför han valde att förlägga handlingen i Haparanda.
– Haparanda förekommer inte så mycket i skönlitteraturen och kändes lite spännande och exotisk.
För producenten Josefine Tengblad från produktionsbolaget Nordic Drama Queens är det något av ett drömprojekt.
– Det finns en väldigt hög ambitionsnivå, vi är ett stort team på 80–90 personer och gör väldigt avancerade saker, så det känns lite Hollywood ibland. Sedan har vi faktiskt en internationell stjärna med, Eliot Summer som spelar Kat.
Serien förväntas bli klar nästa höst, men hon har jobbat med förberedelserna ända sedan 2021, medan hon fortfarande var dramachef på TV4 innan hon startade eget produktionsbolag och Vargasommar är bolagets första tv-serie.
I drygt fyra veckor filmar de i Haparanda med omnejd. Därefter tar de en veckas paus för att sedan fortsätta till Litauen där de ska göra de mer komplicerade stuntscenerna. Även vargscenerna filmas i Litauen med vargliknande hundar som är tränade för uppgiften. I berättelsen hittar man nämligen två döda vargar och när de obduceras upptäcker man att de har ätit människor, berättar hon.
Hur uppfordrande känns det att göra en tv-serie av upphovsmannen till succéserien Bron?
– Det är som två olika universum. Bron utspelade sig i ganska hårda miljöer i storstäder. Här har vi en annan lunk och en annan ton. Det är en småstad där det inte har hänt så farliga saker tidigare, men så kommer det en våg av ond bråd död och invånarna vet inte riktigt hur de ska hantera det.
Visst är det action också, poängterar hon, men det som driver serien är karaktärernas utveckling, vad de går igenom.
– Hans Rosenfeldt har placerat historien på en så underbar plats, det är en så bra historia och så älskvärda karaktärer. För oss gäller det bara att förvalta allt detta på bästa sätt.
Bemötandet av lokalbefolkningen och av Filmpool Nord har underlättat arbetet konstaterar hon.
– Alla har varit så hjälpsamma, alltifrån kommunen till privatpersoner, fängelsechefen och polischefen. Det hade inte gått annars.
Hon är också lyrisk när hon berättar om hur rollbesättningen gick till.
– Vi letade inte bara efter kända namn utan efter vem som var bäst för varje roll. Och vi fick precis de skådespelare vi drömde om.
Huvudrollen, polisen Hannah Wester, spelas av Eva Melander, som tidigare bland annat spelat poliskommisarie Anna-Maria Mella i TV4:s serie om Rebecka Martinsson, baserad på Åsa Larssons böcker.
Eva Melander är född och uppvuxen i Gävle, bor idag Stockholm, men berättar att hennes mamma kommer från Lappträsk. Hon har passat på att hälsa på i släktgården och tycker det är roligt att få arbeta med något på en plats där hon har sina rötter.
Hannah Wester är en 54-årig polis som bär på en del tunga erfarenheter.
– Hon är oförställd och okonstlat och det finns så mycket fint med porträttet av henne, säger hon.
Gordon, den unga polischefen, tillika Hannahs älskare, spelas av Hannes Fohlin.
– Jag gillar honom jättemycket. Han kommer upp till den här lilla staden och har fått på sig en lite för stor kostym när han bli polischef och så tvingas han in i ett jättestort fall som han inte är riktigt beredd på. Men han försöker ändå få ihop det, säger han.
Det är första gången Hannes Fohlin är så långt norrut.
– Jag tycker jättemycket om att vara här, så jag blev lite kär. Det finns ett lugn och alla är väldigt trevliga.
I framträdande roller finns också Henrik Dorsin och Albin Grenholm och så Nora Bredfeldt från Luleå som spelar Sandra som är tillsammans med Kenneth, spelad av Amed Bozan.
– Nora bara golvade oss. Vi tittade på en provfilmning och kände bara att det här Sandra, säger Josefine Tengblad.
Hon blev glad över erbjudandet.
– Det känns stort och det är också roligt med den lokala anknytningen. Det är så härlig stämning här i Haparanda, jag har blivit helt förälskad i stan och människorna.
Annars har hon huvudsakligen arbetat med Ung scen norr med barn- och ungdomsteater och på Norrbottensteatern, senast i Loranga, Masarin och Dartanjang.
– Det är två helt olika grejer att filma och stå på en teaterscen, men jag tycker jättemycket om båda två.
Nora Bredfeldt är för övrigt barnbarn till skådespelarna Sara Arnia och Gösta Bredfeldt samt lillasyster till skådespelarna Einar och Edvin Bredefeldt som nyligen synts i stora huvudroller i Knutby (Einar), Spelskandalen (Edvin) och Fejkpatient (Einar) så man kan säga att skådespelargenen finns i familjen.
– Vi var ju mycket på teater när vi var små, både som publik och som barnbarn till Sara. Skådespelaryrket fanns där som en möjlighet och man var inte flummig om man ville gå estetiska programmet på gymnasiet, utan det var mer att ville jag göra det så gjorde jag det.
Det är ett av skälen till att Nora Bredefeldt brinner för att jobba med barn- och ungdomsteater i Norrbotten.
– Jag vill att de ska se att det verkligen är ett möjligt val att hålla på med kultur och konst.
Men nu är det alltså tv som gäller. Hon var tidigare med i Spelskandalen i TV4, men rollen som Sandra är större.
– Det är jätteroligt. Det är utvecklande, säger hon och ler.