Emma Karlsson Lohiniva från Luleå är klar för final i "Sveriges yngsta mästerkock" efter att ha glänst i semifinalen med två trumfkort. Hon har tidigare berättat att fisk och skaldjur är hennes favoriter att tillaga och bearnaisesåsen hade hon tränat massor på i köket i Alvik.
Ett drygt halvår efter sin medverkan kan hon äntligen berätta om veckorna då hon tränade på matlagning varje dag efter skolan och på fredagar klev upp tidigt för att "nöta" innan helgen som var fullspäckad med tv-inspelning i Stockholm.
– Jag hade hundra procent nytta av det, då hade jag lite förkunskaper under inspelningarna. Jag tränade mycket på grunder – hollandaisesås, bearnaisesås – sådant kommer man alltid ha nytta av, berättar hon.
Hon beskriver vägen till final i TV4:s populära matlagningsprogram som en intensivkurs och även om hon alltid lagat mat har hon klivit upp flera nivåer.
– Man lär sig jättemycket på vägen, det är oftast inte de som kan mest som går längst i programmet utan de som lär sig mest på vägen och är villiga att ta till sig kunskap, säger hon.
Emma Karlsson Lohiniva har sett alla avsnitt av både "Sveriges mästerkock" och "Sveriges yngsta mästerkock" sedan hon var tre år. Nu konstaterar sjätteklassaren att hon snart spenderat mer tid vid tv:ns matlagningsprogram än i skolan.
– Jag tycker inte att jag är känd. Men jag tycker att de som har varit med tidigare säsonger är det, "oh my God" om jag skulle träffa dem – men jag är en vanlig människa som gillar att laga mat och har varit med i ett tv-program, säger hon.
Även efter tv-inspelningarna har Emma sett till att den sex personer stora familjen får middag varje dag och följer med på mataffären för att inga misstag ska ske vid inköpen.
– Jag lagar mer mat nu än innan "Mästerkocken", jag lagar mat nästintill varje dag. Vi har börjat skriva matlista varje vecka. Mamma har bestämt korvsoppa i veckan, resten har jag bestämt, säger hon.
Tankarna på mat finns alltid närvarande. På hemkunskapen briljerar Emma Karlsson Lohiniva, i skolans matsal pågår smaktester i smyg och även de mest lagade rätterna förnyas ständigt med ny kryddning.
– Vanligtvis brukar jag lägga en timme på matlagning varje dag, om det inte är en trerätters – det kan det dra ut på tiden. En gång serverade jag en trerätters middag halv elva på kvällen. Men det får vara så ibland.