Diplomaten och juristen Lars Norberg växte upp i byn Varjisträsk i Norrbotten. År 2003 fick han i uppdrag av regeringen att förhandla med Norge om en ny gränsöverenskommelse för renbetesmarkerna. Förhandlingar avslutades våren 2005 utan att enighet hade uppnåtts, och han tvingades lämna sitt uppdrag.
Lars Norberg skrev senare boken ”Begrav mitt hjärta vid Udtjajaure”, som ligger till grund för Giron sámi teáhters nyskrivna pjäs med samma namn.
Författaren och journalisten Tomas Bresky besökte Jokkmokks marknad 2017 och lyssnade på Lars Norbergs presentation av sin bok. Efteråt hade de ett långt samtal. När Tomas Bresky kom hem läste han boken – och blev upprörd.
– Jag gick tillbaka till arkiven men hittade inget. Det skrevs ingenting om boken, inte en recension eller debattinlägg, ingenting, säger han.
En dag ringde Åsa Simma, chef för Samiska teatern i Kiruna, och frågade om Tomas Bresky ville skriva en monolog utifrån ”Begrav mitt hjärta vid Udtjajaure”.
– Absolut, svarade jag, men tillade att det bygger på att jag får träffa Lars Norberg. Jag fick komma hem till honom i Stockholm. Efter ett tag märkte han att jag kunde en del om samernas liv och förstod att jag blivit omskakad av boken, så han öppnade sig lite mer, berättar Tomas Bresky.
Det blev fler besök hemma hos Lars Norberg.
– Vi lärde känna varandra på ett väldigt fint sätt. Jag blev mer och mer imponerad av honom som person och sa att det här måste bli en pjäs som utgår från ditt regeringsuppdrag att medla i gränskonflikten mellan Norge och svenska samer.
Tomas Bresky började skriva, och vände sig sedan till vännen, dramaturgen och författaren Carsten Palmaer. De har därefter bearbetat manuset tillsammans med regissören Eva Gröndahl och musikern Rolf Hedberg. Även teaterchefen Åsa Simma har varit med i arbetet:
– Åsa har haft jättebra synpunkter, hon kan mycket dramatik och är inte den som håller tillbaka. Även om jag levt mycket med samer och har många goda vänner bland dem har jag varit väldigt angelägen om att det här ska vara en pjäs som utgår fram ambassadören, han är min huvudkaraktär.
Tomas Bresky hyser stor beundran för Lars Norberg och den roll han spelade.
– När det låste sig plockade han fram sina medlarkunskaper och sin diplomati. Han stod på samernas sida, samtidigt som han visste om önskemålen från regeringssidan och UD. Men han balanserade och visade sin skicklighet.
I sin research har Tomas Bresky även talat med före detta ministrar, statssekreterare, UD-diplomater och tjänstemän. Men ingen vill säga något om varför Lars Norberg blev entledigad.
– Jag vet att det var för att han inte var en lydig tjänsteman som följde regeringens och UD:s direktiv utan följde samernas önskan, det var vad hans förslag gick ut på.
För Lars Norberg var det självklart att agera som han gjorde. Varje år när han återvände upp till fjällvärlden träffade han sina gamla samiska vänner. De utvecklade en vänskap och ett förtroende som han aldrig hade kunnat läsa sig till. Med tiden förstod samerna att Lars Norberg hade både kunskap och vilja att göra något.
– Det återkom han ofta till i våra samtal. Hade han inte haft den bakgrunden och kunskapen hade han aldrig fått samernas förtroende. Han hade inte heller haft styrkan att driva frågorna på det sättet.
Lars Norberg avled i februari 2021 och fick aldrig uppleva premiären av ”Begrav mitt hjärta vid Udtjajaure”. Men han fick höra och godkänna det färdiga manuset:
– Vi var hemma hos familjen Norberg 2019. Eva Gröndahl läste manuset med alla röster medan Lars, hans fru Marika och dottern Anna lyssnade. Jag var så fruktansvärt nervös, satt och tittade på honom hela tiden. Men så såg jag att han följde med, småskrattade ibland och mumlade. ”Det här är bra”, sa han.
Tomas Bresky tystnar ett ögonblick innan han säger:
– Det kändes bra att få godkänt innan han somnade in. Nu kommer hans familj till premiären i Kiruna.
Lars Norberg och Tomas Bresky blev med tiden goda vänner.
– Vi hittade varandra på så många sätt. Det var inte bara en professionell vänskap, det var något mer.
Lars Norberg, som även kallades Udtja-Lasse, föddes 1934 i Varjisträsk. Han studerade i Boden och vid Uppsala universitet, blev jurist och arbetade på UD, men han hade hela tiden kvar sina starka band till Norrbotten.
”Begrav mitt hjärta vid Udtjajaure” har urpremiär i Kiruna den 29 september.